En stol for lidt

I denne analysehjælp får du hjælp til at lave en god analyse af novellen ”En stol for lidt”. Novellen er skrevet af Helle Helle og stammer fra novellesamlingen Rester, der blev udgivet i 1996. Vi hjælper dig først med at forstå novellen og den litteraturhistoriske retning, den tilhører. Derefter finder du en grundig analyse og fortolkning af novellen.

Novellen handler om en mand og en kvinde, der er ved at gøre deres hjem klar til en større fest. Parret har en konflikt, som de ikke taler åbent om. Under forberedelserne opdager de, at de har en stol for lidt. Det fører tilsyneladende til, at kvinden til sidst forlader hjemmet, mens manden blander velkomstdrinks og gør klar til at modtage gæsterne.

På den første side af analysehjælpen finder du et resumé af novellen samt ordforklaringer og baggrundsinformation om Helle Helles forfatterskab.

På de efterfølgende sider finder du selve analysen af ”En stol for lidt”. Først kan du læse nogle arbejdsspørgsmål til novellen, så du ved, hvad det er vigtigt at lægge mærke til, når du selv skal analysere teksten. Herefter hjælper vi dig igennem en grundig analyse, hvor du kan finde svar på arbejdsspørgsmålene. 

Efter analysen finder du side om fortolkning, tema og budskab. Afslutningsvis kan du læse to forskellige former for perspektivering: en litteraturhistorisk med fokus på minimalisme og en tekstmæssig til novellen “Mere kaffe?”

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Novellens tema er konflikter i parforholdet. Temaet er typisk for postmoderne litteratur, der ofte tematiserer hverdagsliv og menneskelige relationer. ”En stol for lidt” undersøger forskellen mellem, hvordan et forhold kan tage sig ud på overfladen, og hvordan det fungerer i grunden.

Novellens minimalistiske stil understøtter temaet om konflikt i parforholdet. Novellens handling udspiller sig i spændingsfeltet mellem et hjem, der skal se festligt og velfungerende ud, og et parforhold, der er alt andet end festligt og velfungerende.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En stol for lidt

[9]
Bedømmelser
 • 02-03-2022
  Givet af 1.g'er på STX
  Lågsus hjælp, havde aldrig fattet noget uden jer. Det gir bare mening, men er lidt bange for at få plagiat!
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 11-01-2021
  Givet af 2.g'er på STX
  Flere eksempler fra teksten og skrive om tiden
 • 20-12-2020
  Givet af 1.g'er på STX
  TUSIND TAK
 • 23-09-2020
  Givet af 2.g'er på STX
  FEDT