En stol for lidt

I denne analysehjælp får du hjælp til at lave en god analyse af novellen ”En stol for lidt”. Novellen er skrevet af Helle Helle og stammer fra novellesamlingen Rester, der blev udgivet i 1996. Vi hjælper dig først med at forstå novellen og dens baggrund. Derefter finder du en grundig analyse og fortolkning af novellen.

Novellen handler om en mand og en kvinde, der er ved at gøre deres hjem klar til en større fest. Parret har en konflikt, som de ikke taler åbent om. Under forberedelserne opdager de, at de har en stol for lidt. Det fører tilsyneladende til, at kvinden til sidst forlader hjemmet, mens manden blander velkomstdrinks og gør klar til at modtage gæsterne.

På den første side af analysehjælpen finder du et længere resumé af novellen samt nogle få ordforklaringer og et afsnit med baggrundsinformation om Helle Helles forfatterskab.

På de efterfølgende sider finder du selve analysen af ”En stol for lidt”. Først kan du læse nogle arbejdsspørgsmål til novellen, så du ved, hvad det er vigtigt at lægge mærke til, når du selv skal analysere teksten. Herefter hjælper vi dig igennem en grundig analyse, hvor du kan finde svar på arbejdsspørgsmålene. Vi vil dermed komme ind på alle de punkter, der normalt er med i en novelleanalyse.

Efter analysen finder du side om fortolkning, tema og budskab. Afslutningsvis kan du læse en perspektivering med fokus på de postmodernistiske træk i “En stol for lidt”. Vi vil desuden overveje, hvordan novellen kan være relevant for nutidige læsere.

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Novellens tema er konflikter i parforholdet. Temaet er typisk for postmoderne litteratur, der ofte tematiserer hverdagsliv og menneskelige relationer. ”En stol for lidt” undersøger forskellen mellem, hvordan et forhold kan tage sig ud på overfladen, og hvordan det fungerer i grunden.

Novellens minimalistiske stil understøtter temaet om konflikt i parforholdet. Novellens handling udspiller sig i spændingsfeltet mellem et hjem, der skal se festligt og velfungerende ud, og et parforhold, der er alt andet end festligt og velfungerende.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En stol for lidt

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.