Sprog

Parrets samtaler om festen handler også om deres krise

Manden forsøger at tale direkte om konflikten, mens kvinden forskyder samtalens fokus til de praktiske festforberedelser. Kvindens udsagn synes dog ofte at have en dobbeltbetydning eller en skjult henvisning til den konflikt, der truer parforholdet. Vi kan allerede se den dynamik i novellens indledning:

Vi er nødt til at aflyse det, siger han, og hun svarer, at det kan der ikke være tale om. Det er alt for sent, gæsterne er sikkert allerede på vej, lysene står på bordet, og hun har sorbet i fryseren. Men de mangler stadig badeværelset, som en af dem bliver nødt til at gøre rent, og bagefter kommer så bordbomberne og hendes hår, der skal sættes, det sidder virkelig dårligt, der er slet ikke styr på det.

Manden indleder med at tale direkte om den krise, de befinder sig i. Han mener, de bør aflyse festen. Kvinden afviser den slags tale og giver sig i stedet i kast med en hektisk opremsning af alle de praktiske forberedelser, de mangler. Hun slutter med en konstatering, der er rammende på både det praktiske og det dybere, følelsesmæssige plan, når hun konstaterer: ”der er slet ikke styr på det”.

Vi kan genfinde dette mønster flere steder i teksten. Et væsentligt eksempel findes, da kvinden ved selvsyn konstaterer, at manden har ret, når han påstår, at de mangler en stol:

Han siger, at hun selv kan gå ned i kælderen og se; der er virkelig ikke flere stole, alt i alt er der kun femten. Hun går ned i kælderen og rundt i lejligheden, hendes hæle banker mod trægulvet, hun konstaterer, at han har ret. Hun siger til ham, at så bliver det sådan.

Kvinden slutter igen med en konstatering, der umiddelbart handler om noget praktisk, men samtidig kan opfattes som en henvisning til den underliggende konflikt. 

På den ene side er udsagnet en konstatering af det åbenlyse. De kommer til at mangle en stol, sådan bliver det, det er der ikke noget at gøre ved på dette sene tidspunkt. Udsagnet er dog også en slags resignation fra kvinden. Hun indser, at hun må opgive at opretholde den perfekte facade.

Den manglende stol fremtvinger også en beslutning hos kvinden. De kan ikke gennemføre en middag med seksten mennesker, når der kun er femten stole. En må forlade selskabet inden middagen. Kvinden tager formentlig sin beslutning om at forlade festen – og manden – i dette øjeblik.

Mandens komplimenter til kvinden hjælper ham ikke

Mandens reaktion synes at bekræfte, at kvindens udsagn handler om mere end en manglende stol. Han begynder først at græde. Herefter hjælper han med festforberedelserne uden de protester, som han afgav i novellens indledning. Han forsøger sågar at nærme sig kvinden med kærlige tilnærmelser, som hun dog afviser:

Han kommer ind i soveværelset og stiller sig ved siden af hende. Han siger, at han har set bordet, og at hun har pyntet det flot. Han siger, at han vil finde sit jakkesæt frem. Hun beder ham om at tage det på i en fart og går ud i køkkenet.

Manden forsøger at nærme sig kvinden ved at rose borddæk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind