Komposition

Handlingen er lineær

Handlingen i ”En stol for lidt” er lineær. Fortællingen springer ikke i tid. Handlingen begynder kort tid inden gæsterne ankommer til festen, og den slutter, da dørklokken ringer og formentlig markerer gæsternes ankomst.

Handlingen udspiller sig altså over ganske kort tid og indeholder ingen flashbacks til tidligere begivenheder, der kunne kaste lys over de nærværende begivenheder.

Virkning

Den lineære handling betyder, at novellens handling er let at følge. Begivenhederne fortælles i den rækkefølge, som de udfolder sig. Novellen har en begyndelse, en midte og en slutning.

Det lineære forløb betyder d0g også, at vi ikke får indblik i dét, der er gået forud for parrets krise. Det kunne vi fx have fået gennem et flashback eller et mere fragmenteret forløb.

Novellen begynder in medias res

“En stol for lidt” begynder in medias res. Det vil sige, at den begynder midt i begivenhederne eller 'midt ind i tingene', som er den ordrette betydning af udtrykket in medias res.

Novellen har ingen klassisk introduktion, der sætter scenen eller præsenterer karaktererne. Vi bliver kastet direkte ind i handlingen. Vi må herefter selv forsøge at danne os et overblik over situationen. Novellen begynder midt i et større skænderi:

Vi er nødt til at aflyse det, siger han, og hun svarer, at det kan der ikke være tale om. Det er alt for sent, gæsterne er sikkert allerede på vej, lysene står på bordet, og hun har sorbet i fryseren.

Vi ved ikke, hvad der er gået forud, men vi træder tydeligvis ikke ind ved begyndelsen af parrets konflikt. Situationen har allerede udviklet sig til et punkt, hvor manden ikke kan forestille sig at gennemføre den planlagte fest.

Vi får altså ingen introducerende oplysninger om hverken personerne eller karakteren af deres konflikt. Handlingen er allerede i fuld gang ved novellens begyndelse. Vi må selv forsøge at finde forklaringerne på konfliktens årsag.

Virkni...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind