Harpespilleren ved Posthuset

Her kan du høre en podcast om digtet ”Harpespilleren ved Posthuset”. Digtet er skrevet af Adam Oehlenschläger og udgivet i Digte 1803.

Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke digtet. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om det eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst digtet først.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Harpespilleren ved Posthuset", et digt skrevet af Adam Oehlenschläger i 1803. Birgitte og Kasper, som er redaktører i dansk, vil hjælpe med at diskutere digtet. Kasper, kan du starte med at give os en kort beskrivelse af, hvilken type digt vi har at gøre med? 

Det er et ret langt digt i forhold til noget, man er vant til at læse. Der er også en handling i det, så hvis vi skal genrebestemme det, så er det et episk digt eller et digt med episke træk. Det handler om en harpespiller og hans oplevelser ved posthuset, men det har også en lyrisk kvalitet. Det er meget stemningsfuldt og sproget er meget malerisk. 

Hvis vi ser på digtets form, så er det opdelt i 17 strofer, som er lige lange og har 8 verslinjer hver. Ser vi nærmere på det, opdager vi, at de er bygget helt ens op.

De første 4 verselinjer i hver strofe har krydsrim, og de sidste 4 har parrim, og det giver et brud midtvejs i hver strofe. Det skaber et brud i rytmen, og det gør, at der skabes afveksling samtidig med, at formen bliver gentaget 17 gange. 

Det er typisk for romantiske digte, at der er et spil mellem harmoni, gentagelser og variation. Så lad os kigge nærmere på indholdet i digtet, men lad os tage det lidt efter lidt.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Harpespilleren ved Posthuset

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.