Harpespilleren ved Posthuset

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Harpespilleren ved Posthuset” af Adam Oehlenschläger. Digtet er udgivet i Digte 1803.

Vi gennemgår de vigtigste elementer i digtet, som det er godt at have med i analysen. Du får et resumé af digtet, og vi hjælper dig også med at fortolke og perspektivere det. Du får også nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig godt i gang med digtet.

Desuden kan du høre vores podcast, hvor vi går endnu mere i dybden.

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Digtet foregår i en fortravlet moderne verden, hvor alt vurderes efter sin nytteværdi

Digtet foregår i en moderne verden, hvor folk har travlt med at tjene penge. Posthuset bliver et symbol på den moderne verden. Her flokkes folk for at ordne deres forretninger og få de seneste nyheder. 

Det er en helt anden verden, end den som den gamle harpespiller kommer fra. Han sætter pris på kunst, åndelighed og stille refleksion. Men det er værdier som kolliderer med det fortravlede moderne liv, som udspiller sig omkring posthuset. 

Harpespilleren beskriver den moderne verdens udvikling som en forfaldshistorie. Engang var mennesket mere lydhøre overfor ånden. Men nu gider ingen længere at lytte til en gammel harpespiller.

Den moderne verdens værdier bliver ligefrem beskrevet som ”koldt Barbarie”. Jeget slutter dog med et håb om en ny begyndelse, hvor mennesket igen vil begynde at interessere sig for det åndelige:

Ja Kierligheds Gnist saa mild
skal tænde Oldtidens Guddomsild.
Af det kolde, natlige Hav
skal Solen staae frem af sin Grav!

Digtet taler om den nye tid, som Adam Oehlenschlägers digtsamling Digte 1803 netop bliver startskuddet til. Det er romantikkens opblomstring, som harpespilleren ”med prophetisk Aand” forudsiger i digtets sidste strofer.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Harpespilleren ved Posthuset

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.