Noter

Fordøjelsessystemet er de organer, der transporterer mad igennem kroppen, og som nedbryder kosten til mindre dele, optager næringsstoffer og udskiller resterne. Fordøjelsessystemet er også leveren, galdeblæren og bugspytkirtlen, som udskiller stoffer, der medvirker til at nedbryde kosten.

Mund

  • Munden findeler maden ved tygning.
  • Spyt indeholder spytamylase, der spalter stivelse (kulhydrat), og lipase, der spalter fedt.

Mavesæk

  • Mavesækkens muskler ælter maden.
  • Mavesaft indeholder pepsin, der spalter protein, og gastrisk lipase, der spalter triglycerider til frie fedtsyrer.
  • Mavesaft indeholder også HCl (saltsyre), der giver mavesækken en lav pH-værdi på 3,5. Pepsin og gastrisk lipase virker bedst ved lav pH.
  • Mucin er et stof i mavesaften, der danner en beskyttende hinde på mavesækkens inderside, så den ikke bliver skadet af mavesyre.

Tyndtar

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind