Fordøjelses­systemet

    Biologi C, B og A + Biotek A.

Fordøjelsessystemet nedbryder kosten til mindre dele og optager kostens næringsstoffer til kroppen. Her i kompendiet gennemgår vi, hvordan fordøjelsessystemet er opbygget, og hvordan nedbrydningen af kosten og optagelsen af næringsstoffer finder sted.

  1. Hvad er fordøjelsessystemet?
  2. Fordøjelseskanalens opbygning
  3. Noter

Her kan du læse to uddrag af teksten om tyndtarmens opbygning:

Tyndtarmen optager kulhydrat, protein, fedt og visse vitaminer fra maden. Mange af næringsstofferne nedbrydes til små molekyler af enzymer fra bugspytkirtlen, men der findes også enzymer bundet i tyndtarmens overflade, som eskalerer nedbrydningen yderligere.

Tyndtarmen har et meget stort overfladeareal, som kan optage næringsstoffer til kroppen. Tarmen er fire-fem meter lang og har en stærkt foldet slimhinde. Tarmen har også et stort antal udposninger eller "totter", der kaldes for villi. Cellerne på tarmoverfladen er endelig helt dækket af meget tynde udvækster, der...

Slimhindens foldninger, villi og mikrovilli betyder, at tyndtarmen får et areal på ca. 200 m2 at optage næringsstoffer fra. Kulhydrat og protein (monosakkarider og peptider/aminosyrer) optages ved aktiv transport, da koncentrationen af disse stoffer er højere i tarmens celler end i selve tarmen. Fedtstoffer og vandopløselige vitaminer kan...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fordøjelsessystemet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.