Fordøjelsessystemets opbygning

Overblik over fordøjelseskanalen

Figuren viser ford…

...

Mund og spytkirtler findeler og nedbryder

Nedbrydningen af maden begynder i munden. Nedbrydningen i munden er både mekanisk og kemisk. 

Tygning findeler maden og giver den et stort overfladeareal. Fordøjelsesenzymer kan nu nedbryde fødepartiklerne fra et større område.

Munden indeholder også spytkirtler. Spyt indeholder forskellige stoffer og enzymer, der nedbryder næringsstoffer og letter m…

...

Lever, galdeblære og bugspytkirtel udskiller fordøjelsessekreter til tolvfingertarmen

Maden kommer nu ud i tolvfingertarmen, som er tyndtarmens første del. 

Maden er nu findelt til små partikler på højst et par millimeter i diameter. Nedbrydningen af protein, kulhydrat og fedtstoffer er dog kun mellem 10 og 40 % komp…

...

Tyndtarmen optager de fleste næringsstoffer

Tyndtarmen optager kulhydrat, protein, fedt og visse vitaminer fra maden. 

Næringsstofferne nedbrydes til små molekyler af fordøjelsessekreter i tolvfingertarmen. Tyndtarmen har dog også fo…

...

Tyktarm og endetarm optager bl.a. vand og mineraler

Resterne af maden består nu næsten kun af kostfibre, mineraler, visse vitaminer og vand. 

Tyktarmen optager nu forskellige mineraler og vitaminer

Vand optages…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind