Fordøjelsessystemets opbygning
Overblik over fordøjelseskanalen
Figuren viser ford…
...
Mund og spytkirtler findeler og nedbryder
Nedbrydningen af maden begynder i munden. Nedbrydningen i munden er både mekanisk og kemisk.
Tygning findeler maden og giver den et stort overfladeareal. Fordøjelsesenzymer kan nu nedbryde fødepartiklerne fra et større område.
Munden indeholder også spytkirtler. Spyt indeholder forskellige stoffer og enzymer, der nedbryder næringsstoffer og letter m…
...
Lever, galdeblære og bugspytkirtel udskiller fordøjelsessekreter til tolvfingertarmen
Maden kommer nu ud i tolvfingertarmen, som er tyndtarmens første del.
Maden er nu findelt til små partikler på højst et par millimeter i diameter. Nedbrydningen af protein, kulhydrat og fedtstoffer er dog kun mellem 10 og 40 % komp…
...
Tyndtarmen optager de fleste næringsstoffer
Tyndtarmen optager kulhydrat, protein, fedt og visse vitaminer fra maden.
Næringsstofferne nedbrydes til små molekyler af fordøjelsessekreter i tolvfingertarmen. Tyndtarmen har dog også fo…
...
Tyktarm og endetarm optager bl.a. vand og mineraler
Resterne af maden består nu næsten kun af kostfibre, mineraler, visse vitaminer og vand.
Tyktarmen optager nu forskellige mineraler og vitaminer.
Vand optages…