Fordøjelseskanalens opbygning

Biologi C, B og A + Biotek A.

Figur 1 viser fordøjelseskanalens forskellige dele. Hver del er specialiseret til at findele maden, nedbryde bestemte næringsstoffer vha. enzymer og/eller optage bestemte molekyler.

Figur 1. Fordøjelsessystemets opbygning. Kilde: BCcampus Open Education / CC BY 4.0.…

...

Mund og spytkirtler findeler og nedbryder

Den mekaniske og kemiske nedbrydning af maden begynder i munden. Tygning findeler maden og giver den et stort overfladeareal. Fordøjelsesenzymer kan nu nedbryde fødepartiklerne fra et større område.

Munden indeholder desuden spytkirtler. Spyt indeholder forskellige stoffer og enzymer, der nedbryder næringsstoffer og letter madens passage videre igen…

...

Lever, galdeblære og bugspytkirtel udskiller fordøjelsessekreter

Maden kommer ud i tolvfingertarmen, som er tyndtarmens første del. Når maden kommer ud fra mavesækken, er den findelt til små partikler på højst et par millimeter i diameter. Nedbrydningen af protein, kulhydrat og fedtstoffer til små molekyler, der kan optages af kroppen, er dog kun mellem 10 og…

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind