DHO

Her får du to forslag til emner, du kan beskæftige dig med, hvis du skal skrive DHO om enevælden. Du får også eksempler på konkrete problemformuleringer og et eksempel på, hvordan en DHO om enevælden kan skrives.

Enevældens beskyttelse af staten samt periodens brug af censur

Det første emneforslag handler om enevældens statsbeskyttelse og censur. 

Da enevælden blev indført i Danmark i 1660 handlede det på mange måder om for kongen at beskytte sin magt. Det gjorde han bl.a. ved at bestille en masse litteratur, som skulle lovprise kongen og skabe konsensus om enevælden som styreform. Dertil opstod der en masse lejlighedsdigtning og såkaldt beredskabslitteratur i perioden, som næsten udelukkende hyldede enevælden og kongen og bekræftede den offentlige orden.

Gennem Kongeloven (1665) og senere Danske Lov (1683) blev kongens magt defineret, og dette indebar blandt andet en streng censurlovgivning, fordi man ville sikre sig ro og orden i samfundet. Dette indebar, at man ikke måtte kritisere kongen eller hans familie. Derfor er det interessant at undersøge den litteratur, der ikke måtte trykkes i samtiden for at se, hvor grænserne gik for offentlig kritik af enevælden, samt ud fra hvilke kriterier den forsøgte at styrke sin magt.

Eksempel på problemformulering til dette emne:

Hvordan forsøgte enevælden i Danmark at fremstille sin magt gennem enevældens forfatninger ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind