Baggrundsviden og ordliste

Her kan du læse baggrundsviden, som er god at kende til, når du skal arbejde med artiklen ”Drop frugtbarhedspropagandaen”. Vi kommer ind på den kampagne, som artiklen tager udgangspunkt i, og vi kommer med informationer om fertilitet og fødselstal.

Du kan også se ordlisten, hvor vi kommer med forklaringer på de svære ord og formuleringer i ”Drop frugtbarhedspropagandaen”.

Kampagnen om fertilitet

I begyndelsen af oktober 2015 lancerede Københavns Kommune i samarbejde med Rigshospitalet en kampagne om fertilitet (frugtbarhed). Baggrunden var, at især unge kvinder med lange uddannelser biologisk set er forholdsvis gamle, når de får deres første barn. Kampagnen henvender sig både til mænd og kvinder.

Kvinderne bliver spurgt: ”Har du talt dine æg i dag?”, mens mændene bliver spurgt: ”Svømmer de for langsomt?”.

Kampagnen fik mange kvinder til at gøre grin med kampagnen. De talte de almindelige hønseæg, de havde liggende i køleskabet, og lagde billeder af æg op på sociale medier.[1] Ligesom skribenten bag ”Drop frugtbarhedspropagandaen”, Anne Rosa Simonsen, var mange andre kvinder altså utilfredse med kampagnen.

Høj alder for førstegangsfødende

Frugtbarheden falder markant med alderen, og biologisk set er kvinder mest frugtbare, når de er mellem 15 og 25 år gamle. Danmarks Statistik undersøger hvert år fertiliteten i Danmark. Om gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i 2016 konkluderer de:

Den gennemsnitlige alder for førstegangsfødende på landsplan er 29,1 år, som den har været siden 2013. Der er dog en forskel på næsten se...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind