Den signede Dag med Fryd vi seer

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere salmen ”Den signede Dag med Fryd vi seer” af N.F.S. Grundtvig. Salmen blev udgivet sammen med to andre salmer i Danske Høitids-Psalmer til Tusindaars-Festen i 1826.

Vi gennemgår de vigtigste elementer i salmen, som det er godt at have med i analysen. Du får et resumé af salmen, og vi hjælper dig med at fortolke og perspektivere den. Du får også nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig godt i gang med salmen.

Desuden kan du høre vores podcast, hvor vi gennemgår salmen vers for vers.

Salmen findes i forskellige versioner. Man synger typisk en version med syv vers, som også er nr. 1 i Højskolesangbogen. Her arbejder vi dog med Grundtvigs oprindelige version af salmen, som har ti vers.

Her kan du se vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Naturen viser, hvordan man kan takke Gud

6. vers takker Gud for den nye dag. Der takkes for livet, som ”Han gav af Døde”, hvilket kan henvise til, at livet i Bibelen skabes af dødt materiale (jf. begravelsesritualet: ”Af jord er du kommet. Til jord skal du blive. Af jorden skal du igen opstå”):

Saa takke vi Gud, vor Fader god,
Som Lærken i Morgen-Røde,
For Dagen Han os oprinde lod,
For Livet Han gav af Døde,
For Alt hvad paa Mark af Himmel-Rod
Der voxde til Sjæle-Føde 

Verset lægger også op til, at vi skal takke Gud for alt det, der vokser på marken. Afgrøderne har ”Himmel-Rod”, de kommer altså fra himlen/Gud. De får en dobbelt betydning: Afgrøderne vokser på marken og kan spises, men de er også ”Sjæle-Føde”.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den signede Dag med Fryd vi seer

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.