Podcast

Her kan du høre en podcast om Grundtvigs salme ”Den signede Dag med Fryd vi seer”. Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke salmen.

Vi går i dybden med salmen, så du kan få en god start på dit arbejde med det. Du kan høre mere om dette:

00:00 Introduktion til salmen

01:30 Komposition

04:50 Analyse af første og andet vers

07:30 Analyse af tredje til femte vers 

12:45 Analyse af sjette til syvende vers

16:05 Analyse af ottende til tiende vers

20:50 Fortolkning og perspektivering

Digtanalyse

Hvis du vil have mere hjælp til dit arbejde, kan du bruge vores vejledning til digtanalyse.

Medvirkende

Line (cand.mag i Dansk og Engelsk)

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Jo, helt kort kan man sige, at det er en lejlighedssalme, og generelt synger man den ved forskellige begivenheder i kirken. Oprindelig er den egentlig skrevet i anledningen af 1000 året for munken Ansgars ankomst til Danmark og Norden. I 1826 skulle Grundtvig så skrive nogle salmer for at for at fejre den her dag under pinsen.

Samtidig kan man også lige bemærke, at det er en salme, som er en gendigtning af en gammel vise fra 1500-tallet, som Grundtvig har omarbejdet til den her salme. Vi ser i dag, at det også er en salme, som findes i forskellige versioner. Man synger typisk den med 7 vers, men vi har sidder så med den med 10 og arbejder også med alle 10 strofer her i podcasten. 

Som jeg nævnte, så er det en salme, som er meget populær, den bliver sunget til bryllupper, dåb, gudstjenester og begravelser. Den bliver faktisk brugt til lidt af hvert. Når vi gennemgår den, kommer man nok også til at kunne se hvorfor, altså hvad det er den kan, og hvorfor den kan bruges på forskellige måder. 

Inden vi kaster os ind i ind i de enkelte vers, så kan vi måske lige tage et overordnet blik på kompositionen og se, hvad vi har at sige om den?

Ja, man kan inddele den på flere forskellige måder, og som Line også var inde på, er der forskellige variationer. Men tager vi de første par vers - her snakker vi om vers ikke strofer, fordi det er en salme, der skal synges. Så handler de første to vers om, at det bliver morgen. 

Natten er er er omme. Det er ikke fordi natten har været skræmmende. Det er jo den stund ved midnatstid, Vorherre han lod sig føde. Altså Jesus blev også født om natten. Natten er faktisk en kvinde i det her digt, måske knap så skræmmende som en mand. Men lyset kommer, og vi hylder lysets komme. Så kommer der så tre vers, som handler om naturen. Det er en meget, meget skøn natur. 
 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind