Podcast

Her kan du høre vores podcast til den debatterende artikel om den litterære kanon. I din artikel skal du diskutere og debattere, hvad der gør en litterær kanon til danskfaget meningsfuld. 

Du skal inddrage to debatindlæg, nemlig  Cathrine Rygaard Raschs indlæg fra 2019 “Litterær kanon er ligesom FCK” og Morten Hesseldahls indlæg “En litterær kanon vil styrke den fælles kultur og generelle dannelse” fra 2020.

I podcasten giver vi et bud på det, der kan være vigtigt at diskutere ud fra debatindlæggene, og du får også nogle bud på synspunkter, der kan være relevante at debattere og argumentere for. Podcasten kan altså give dig en god start på at skrive din debatterende artikel. Du kan dog også få noget ud af podcasten, hvis du arbejder med emnet i en anden sammenhæng.

Medvirkende

Jon (cand.mag i Engelsk og Filosofi)

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag 

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Hun starter med at fortælle en lille historie om, at hun sammen med sin lille datter cykler forbi FCKs hovedkvarter i Parken i København, og datteren kan ikke forstå, hvorfor FCK ikke har et hold for piger. På samme vis så har Cathrine Rygaard Rasch svært ved at se, hvorfor kanonlisten har 14 forfattere og kun én er kvinde. Det er egentlig ikke, fordi hun synes, der er noget galt med de 14 forfattere, der er på, men hun savner en “rimelig repræsentation af kvindeligt forfattertalent.” Det handler på den ene side om, at der mangler kvindeligt perspektiv på tilværelsen, når der kun er én kvinde, som skal repræsentere [kvinderne på] denne her kanon. På den anden side, at det er rigtigt, at kvinderne har haft en manglende rolle i det historiske liv, men det gør det ikke rigtigt at udelukke dem fra kanon... 

[...] De udvalgte forfatterskaber er dem, der har haft den historiske betydning. Forøvrigt så siger han, at det er ikke fordi, man kun må læse dem. De fylder kun 25% af den samlede læseplan. Men det har en værdi at vælge dem, fordi de har en afgørende betydning for vores kulturelle fællesskab. Han langer også ud efter nogle tendenser i den nuværende offentlige debat, når han siger, at der i dag “er en overdreven opmærksomhed på at fremhæve det individuelt særegne fremfor det fælles menneskelige.” Det kan måske også tolkes som en kritik af dem, der har sagt, at der nogle bestemte slags perspektiver, som mangler i kanon. Selvom, som Michael siger, han siger ikke direkte, hvad for nogle perspektiver det er. Men det er lige et svar på den kritik.  ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind