Den litterære kanon

Her får du hjælp til at skrive den debatterende artikel om den litterære kanon. I din artikel skal du undersøge, hvad der kan gøre en litteraturkanon for danskfaget meningsfuld.

Du skal diskutere og debattere emnet ved at inddrage to debatindlæg. Cathrine Rygaard Raschs indlæg fra 2019 “Litterær kanon er ligesom FCK” og Morten Hesseldahls indlæg “En litterær kanon vil styrke den fælles kultur og generelle dannelse” fra 2020. Begge indlæg stammer fra Berlingske. Du kan også inddrage “Den litterære kanon virker overbevisende”, som er et uddrag af en artikel på Litteratursiden.dk af Mogens Bjerring-Hansen.

Opgaven indgik ved skriftlig eksamen i Dansk A på STX 11. august 2021.

Sådan bruger du opgavehjælpen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Stil Cathrine Rygaard Rasch’s og Morten Hesseldahls synspunkter og argumenter op overfor hinanden

Din diskussion af, om den nuværende litteraturkanon for danskfaget er meningsfuld, skal først og fremmest bygge på synspunkterne og argumenterne fra Rasch’s og Hesseldahls debatindlæg, som begge er obligatoriske at inddrage. Det er heldigvis ret oplagt at stille netop disse to tekster op overfor hinanden, da de giver udtryk for meget forskellige holdninger til litteraturkanonen. 

Helt grundlæggende kan man sige, at Hesseldahl mener, at den nuværende litteraturkanon er meningsfuld, mens Rasch ikke mener, at den nuværende litteraturkanon er meningsfuld. 

Hesseldahls argumenterer for, at den er meningsfuld, fordi den kan hjælpe med at sikre et fælles fundament for vores nationale kultur og styrke dannelsen for den enkelte dansker. Hermed siger Hesseldahl også indirekte, at de inkluderede forfattere på listen netop repræsenterer personer af stor betydning for danskernes historie, som har “bidraget til at skabe det Danmark, vi har i dag” (l. 25-26). Litteraturkanonen er altså meningsfuld, fordi den har en samlende kraft, og hjælper os med at få forståelse for vores kulturarv og vores historie. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den litterære kanon

[7]
Bedømmelser
 • 21-02-2023
  Givet af 2.g'er på STX
  Synes det er en genial guide. Noget jeg især godt kan lide ved jeres hjemmeside er at I ikke blot kommer med et direkte svar, men med hints til hvad man kunne være opmærksom på
 • 01-10-2023
  Givet af 2.g'er på STX
  hjælper en meget på vej, hvor man kan få ens egne meninger med
 • 18-11-2021
  Givet af 2.g'er på STX
  Virkelig stor hjælp:)
 • 09-05-2024
  Givet af 3.g'er på STX