Delopgave B: USA og Danmark

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave B: USA og Danmark fra eksamenssættet “Fælles fremtid”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 26 maj 2020.

Opgaveformuleringerne lyder:

2. Sammenlign de syn på USA’s ændrede adfærd og position i international politik, der kommer til udtryk i bilag B1, B2 og B3. I sammenligningen skal du anvende viden om magtforhold i international politik.

3. Diskutér, hvilke muligheder og begrænsninger de ændrede magtforhold i international politik har for Danmarks udenrigspolitik. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag B4 og videoklippet i B5, og du skal anvende viden om mål og muligheder i Danmarks udenrigspolitik.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Endelig kan Danmark også forsøge at deeskalere situationen i Arktis. På grund af sin størrelse og begrænsede hårde magt, så er Danmark ikke en militærtrussel. Men Danmark har en stor blød magt. Danmark har et godt omdømme og gode diplomatiske evner. Det er derfor muligt, at Danmark kan forhandle sig frem til en nedrustning af Arktis, f.eks. gennem Arktisk Råd. Hvorvidt man tror det er realistisk, at Danmark kan deeskalere situationen i Arktis afhænger af, hvordan man opfatter international politik. 

Realismen vil mene, at det er den hårde magt, der har betydning. Så længe stormagterne har nationale interesser i Arktis så vil de forfølge dem medmindre nogle med mere magt står i vejen. Eftersom Danmark ikke udgør en trussel, så vil stormagterne gøre som de vil. Stormagterne har allerede oprustet på trods af Ilulissat-erklæringen. Aftaler virker altså kun så længe det er i stormagternes interesser.

Omvendt vil idealismen mene, at blød magt... 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave B: USA og Danmark

[13]
Bedømmelser
 • 03-10-2020
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Jeg ville hellere have svarene.
 • 21-11-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 10-05-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 04-01-2022
  Givet af 3.g'er på STX