Spørgsmål 3

Diskutér, hvorvidt ”samskabt politik” kan være med til at styrke det kommunale demokrati.  Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag B4, og du skal anvende viden om demokratiopfattelser.

Indledning

I det følgende vil jeg diskutere, hvorvidt “samskabt politik” kan være med til at styrke det kommunale demokrati. Diskussionen vil tage udgangspunkt i bilag B4, der hævder, at samskabelse styrker demokratiet. Derefter vil demokratiopfattelserne konkurrence- og deltagelsedemokrati blive inddraget til at belyse samskabelse. Afslutningvis vil Dahls fem demokratikriterier blive inddraget til at vurdere, hvorvidt samskabelse styrker det kommunale demokrati.

Samskabelse løser problemer med politisk ledelse

Sørensen og Torfing hævder i B4, at samskabelse vil styrke demokratiet. Årsagen er, at samskabelse bidrager til at styrke den politiske ledelse. Fremfor at politikerne skal handle reaktivt og vælge mellem embedsværkets forslag, så kan samskabelse give politikerne mulighed for sætte dagsordenen og være med til at udvikle løsninger. Derudover bliver borgerne inddraget i den politiske proces, hvilket medvirker til, at de får indflydelse på løsningerne på de problemer de selv står overfor. På den måde ændrer samskabelse forståelsen af det demokratiske mandat, så mandatet også rummer, at politiske beslutninger skal træffes på baggrund af løbende dialog af befolkningen og altså ikke kun på vegne af befolkningen som tidligere.

Samskabelse medfører ineffektive og forkerte beslutninger

Samskabelse vil føre til ineffektive og forkerte beslutninger, hvis man spørger tilhængere af konkurrencedemokratiet. Konkurrencedemokrati bygger på en snæver demokratiopfattelse, der anser demokrati som et politisk styre, hvor politikere træffer effektive beslutninger på vegne af borgerne, der vælger politikerne...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind