Delopgave A: Økonomiske hjælpepakker

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave A: Økonomiske hjælpepakker i eksamenssættet “Konfliktmønstre”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 25. maj 2022.

Spørgsmål 2. Sammenlign de syn på regeringens hjælpepakker og finanspolitiske tiltag under coronakrisen, som kommer til udtryk i bilag A1, A2 og A3. Du skal anvende økonomiske teorier.

Spørgsmål 3. Du er politisk-økonomisk rådgiver for finansminister Nicolai Wammen. Skriv et notat til Nicolai Wammen, som sætter ham i stand til at udforme en strategi for, hvordan regeringen kan afhjælpe manglen på arbejdskraft på kort og lang sigt. Notatet skal tage udgangspunkt i bilag A4, og du skal anvende viden om økonomisk politik.

Her kan du læse et uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

En af årsagerne til, at der er mangel på arbejdskraft i Danmark er, at økonomien er inde i en højkonjunktur. Den store efterspørgsel gør det svært for virksomhederne at følge med. En måde at løse problemet på er ved at lægge en dæmper på økonomien. Når efterspørgslen bliver mindre, så falder behovet for arbejdskraft.

Kontraktiv finanspolitik bruges til sænke efterspørgslen i samfundet. Wammen kan føre kontraktiv finanspolitik ved at sætte skatter og afgifter op. Det kan eksempelvis være, at man sætter topskatten op eller sætter en afgift på usunde varer. Hvis man skal betale mere i skat eller mere for sine varer, så vil ens disponible indkomst blive mindre, hvilket får forbruget til at falde. Når forbruget falder, så falder efterspørgslen efter arbejdskraft. Blandt Socialdemokratiet vælgere vil det sandsynligvis være mest populært at sætte topskatten op, da det i mindre grad påvirker dem. 

Kontraktiv finanspolitik kan også føres ved at sænke de offentlige udgifter, såsom overførselsindkomster. Vi ved fra A4, at Enhedslisten ikke vil røre ved dagpengene, men en anden mulighed er at sætte SU’en ned eller fjerne den på kandidaten.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave A: Økonomiske hjælpepakker

[7]
Bedømmelser
 • 25-09-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Hjælper meget:)
 • 23-09-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 27-08-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 27-01-2023