Analyse

Her får du hjælp til at analysere H.C. Branners novelle "De blå undulater". Vi lægger vægt på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har brug for mere hjælp til analysen, kan du kaste et blik på vores generelle vejledning i novelleanalyse. 

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Nils er en pæn, velfungerende dreng

Nils er en ”pæn stille dreng”, som på mange måder står i modsætning til Katrine. Hvor Katrine konstant er trodsig og ulydig, så hører Nils ”ikke til de drenge der bliver trodsige”. Nils’ far har en gammeldags opdragelsesstil, hvor han slår sine børn, hvis de ikke opfører sig, som han vil have. I novellens begyndelse hører vi f.eks., hvordan Nils får tæv, fordi hans cykel er gået i stykker. 

Nils synes, at tævene er uretfærdige, fordi det var Katrine, der ødelagde cyklen ved at stikke en kæp i hjulet. Men tævene spiller ikke nogen større rolle i resten af novellen – de bliver forbigået som en almindelighed. Det kan virke chokerende i dag, hvor det er ulovligt at slå sine børn. Men i novellens samtid var det ikke ualmindeligt at forældre afstraffede deres børn fysisk.

Nils’ autoritære far har formentlig været mere udbredt end Katrine far, der udviser forståelse for hendes frustrationer og forsøger at tale hende til fornuft. Nils’ sunde og ukomplicerede personlighed virker i novellen som et argument for, at de autoritære opdragelsesmetoder er bedre for børn end den bløde, pædagogiske opdragelse, som Katrines far repræsenterer.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind