Podcast

Her kan du høre vores podcast om H.C. Branners novelle “De blå undulater” (1939). I podcasten taler vi om, hvordan novellen kan forstås og tolkes. Dermed får du en god introduktion til den, som kan hjælpe dig med at lave din egen analyse og fortolkning.

Medvirkende

Kasper Green Munk, ph.d. i Litteraturhistorie og redaktør i Dansk på Studienet.

Michael Balle Jensen, cand. mag. i Dansk og Filosofi og redaktør i Dansk på Studienet.

Vært: Signe Kroman Palsøe.

Uddrag 

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Autoriteterne kan ikke gøre noget ved hende. Læreren forsøger at straffe hende med en eftersidning. Men da skoledagen er slut, så er hun bare gået. Så sender de et klagebrev hjem til faren, og han forsøger også at straffe hende. Han vil tage undulaterne fra hende. Han har opdaget, hun er glad for dem. Hendes svar på det er bare “nå”. Hun er fuldstændigt kold.

Vi ser også ham fremstillet som sådan en moderne pædagog, som taler sådan et pædagogsprog, men ikke formår at føre sin autoritet igennem. Vi ser det fra hans synsvinkel. Han siger på et tidspunkt, at han vidste, at han kunne alligevel ikke tage dem fra hende. At det var en tom trussel, han kom med. Det er pædagogsprog: 

“Jeg har været tålmodig, det må du indrømme. Jeg har fundet mig i det længe. Men det kan ikke blive ved at gå, det kan du nok indse. Jeg må straffe dig denne gang, og jeg må straffe dig, så du kan mærke det. Så nu tager jeg dine fugle fra dig og giver dem til en anden.”

“Nå,” sagde Katrine.

Der falder det pædagogiske helt til jorden. Men han har også et lig i lasten, i og med at han har lært sin datter at lyve, fordi han har fortalt en løgn til hende om moren, og hvorfor moren er væk. Så det kopierer hun....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind