Diskussion af kronikkens emne

I det følgende giver vi dig forslag til, hvad det kunne være relevant at inddrag i en  kronik om nationale symboler og identitet. Vi indsætter også links til internetsider/artikler, som du eventuelt kan inddrage i din kronik.

Hvad vil det sige at være dansk?

Definitionen af, hvad det vil sige at være dansk, har været et omdiskuteret emne i mange år – og den dag i dag debatteres emnet stadig flittigt i medierne og til politiske møder. Her kan du blandt andet komme ind på følgende:

  • Skal man have dansk som modersmål for at være dansk?
  • Er man dansk, hvis man taler dansk med accent?
  • Skal man være født i Danmark for at være dansk?
  • Skal man være dansk statsborger for at være dansk?
  • Er man dansk, hvis man føler sig som en del af det nationale fællesskab?

Danmark på H.C Andersens tid

I første halvdel af 1800-tallet opstod en national vækkelse i Danmark (nationalromantikken). Folk blev mere bevidste om, hvad det vil sige at være dansk, og det blev meget vigtigere, end det havde været før.

I den periode skrev H.C. Andersen digtet ”Danmark, mit fædreland” (1850), som også kaldes ”I Danmark er jeg født”. Digtet er blevet foreslået som alternativ nationalsang, og det kan læses her:

http://www.kalliope.org/en/digt.pl?longdid=andersen1851a0

I digtet hyldes Danmark (og Danmarks befolkning) som noget helt unikt og storslået. Eksempelvis lovprises det danske sprog i både første og sidste strofe (Eksempel: ”Du danske sprog, Du er min Moders Stemme, Saa sødt velsignet Du mit Hjerte naar”). Derudover prise...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind