Debat - find din vinkel

På denne side får du hjælp til at finde en vinkel på din artikel. Her kan du få inspiration til at vælge et bestemt synspunkt omkring emnet, som din artikel samlet set skal argumentere for.

Børn kan tåle alt

Denne vinkel baserer sig på det synspunkt, at børn principielt kan tåle at læse alt, og at vi ikke skal sætte overdrevne grænser for, hvad de bør læse. Det er et synspunkt, som professor emeritus Torben Weinreich har identificeret som en tydelig position i debatten om børnelitteraturens grænser: ”Børn kan læse og tåle alt eller i hvert fald det meste.”

Denne position betoner, at vi ikke skal afskærme børn fra de barske realiteter, men derimod bruge litteraturen til at give dem indsigt i disse. Det er en position, der var særligt dominerende i Danmark i 1960’erne. Her var ideen, at man i børnelitteraturen kunne skrive om alt fra mobning, skilsmisse, kriminalitet, sex og incest. Børnelitteraturen skulle være ”problemrealistisk”, hvilket vil sige, at den skulle sætte samfundsmæssige og identitetsmæssige problemer i scene i et realistisk, virkelighedsgengivende sprog.

I forhold til diskussionen om, hvorvidt ældre børnelitteratur skal moderniseres vil man i denne position lægge vægt på, at ældre litteratur er skrevet i bestemte historiske kontekster. Det synspunkt repræsenterer Nina Christensen, der er centerleder for Børnelitteratur ved Aarhus Universitet.

Hun fremhæver, at man bør være varsom med at kritisere ældre børnelitteratur ”væ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind