[15]

Børne­litteraturens grænser

I denne opgavehjælp får du hjælp og inspiration til at udforme din debatterende artikel om "Børnelitteraturens grænser", som er opgave 4 i vejledende opgavesæt 2 fra januar 2019 til skriftlig Dansk A.

Vi gennemgår de tre tekster til opgaven, så du forstår, hvad de grundlæggende drejer sig om. Derudover får du gode ideer til at diskutere emnet på en nuanceret måde og til at vælge en vinkel på den debatterende del. 

Opgaveformulering

Skriv en debatterende artikel, hvor du undersøger, diskuterer og debatterer, om der er grænser for, hvad børnelitteratur må.

I din artikel skal du inddrage Kardemomme by skader børnene (tekst 4a) og mindst ét af de to tekstuddrag Grænserne bliver flydende i børnelitteraturen (tekst 4b), Er børn ligesom aber? (tekst 4c).

I din undersøgelse skal du særligt fokusere på: 

 • At diskutere, om der er grænser for, hvad børnelitteratur må handle om og forholde sig til ved bl.a. at inddrage hovedsynspunkter og argumenter fra Kardemomme by skader børnene (tekst 4a). 
 • At underbygge din egen argumentation ved dels at inddrage konkrete eksempler på børnelitteratur, dels at forholde dig til andre synspunkter på emnet; inddrag mindst et af de to tekstuddrag Grænserne bliver flydende i børnelitteraturen (tekst 4b) og Er børn ligesom aber? (tekst 4c).
 • At præsentere emnet gennem en fokuseret indledning og diskussion og på debatterende vis forsøge at overbevise din læser gennem en stærk og velgennemtænkt argumentation med en afslutning, der markerer dit synspunkt.

Vejledning til debatterende artikel

Hvis du gerne vil have mere hjælp til opgavetypen, har Studienet lavet en vejledning til debatterende artikel. Vejledningen hjælper dig med, hvordan opgavetypen skal skrives og bygges op, og hvad du skal huske at have med. 

Debatterende artikel

Få hjælp til at skrive en debatterende artikel i Dansk. Vi fortæller, hvordan du skal forberede og bygge din artikel op. Med Studienets trin-for-trin vejledning vil du få hjælp i alle faser af arbejdet. Debatterende artikel er en genre, som altid er med i eksamensopgaverne på HF og STX.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Børnelitteraturens grænser

[15]
Bedømmelser
 • 26-01-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 02-11-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 16-10-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 03-10-2022
  Givet af 3.g'er på STX