Formalanalyse

En formalanalyse lægger vægt på formen i et billede. En formalanalyse beskriver derfor, hvilke elementer billedet er opbygget af, og hvordan de enkelte dele i billedet er sat sammen. I en formalanalyse er det vigtige altså ikke hvad motivet er, men hvordan motivet er fremstillet.

Kompositionen er det vigtigste punkt i en formalanalyse. For at komme i dybden med kompositionen, kan du bruge vores vejledning til billedanalyse. Vi anbefaler, at du overvejer følgende analysepunkter til din formalanalyse: 

Det er også godt at komme ind på:

Når du har lavet en grundig formalanalyse, kan du evt. supplere med pointer om personer og miljø i billedet. Husk dog, at det er selve opbygningen, der skal være i fokus i en formalanalyse. Til slut skal du som regel samle dine pointer i en samlet fortolkning af billedet. Det betyder, at du vil sidst forklarer, hvordan billedets opbygning påvirker vores forståelse af motivet. Det kan f.eks. være, at billedets linjer skaber en dynamisk og kaotisk fremstilling af en moderne storby, eller at brugen af stabile trekanter og bløde penselstrøg gør et landskabsbillede roligt og harmonisk.

Formalanalyse er et begreb, vi typisk bruger i Billedkunst. Det kan dog også blive brugt i Dansk, når vi vil lave en billedanalyse, som går i dybden med, hvordan et billede er opbygget. Skal du lave en formalanalyse i Billedkunst, vil der typisk være høje krav til din begrebsbrug. Det er derfor vigtigt, at du får brugt flere af de tekniske begreber i vejledningen og evt. tilføjer nogle begreber, som du har lært i Billedkunst. Det kan f.eks. være, at din Billedkunstlærer forventer, at du går mere i dybden med maleteknikken, farverne eller rummet i din formalanalyse, end du ville gøre i Dansk. Spørg din lærer, hvis du er i tvivl.