[82]

Billedanalyse

Med denne model til billedanalyse får du hjælp til at komme i gang med din analyse af et billede eller maleri.

Modellen er et forslag til, hvordan du kan gå frem i din analyse, men den er ikke en endegyldig opskrift. Du skal derfor ikke komme ind på alle punkterne i analysemodellen, men kun benytte dem, som du mener, er vigtige i forhold til dit billede og din opgave.

Hvad er en billedanalyse?

Billeder kender vi i mange former: Malerier, fotos, collager, reklamebilleder osv. Billeder har altid en ’skønhedsværdi’, dvs. en værdi i og med at de er flotte at se på. Denne skønhedsværdi kan være svær at sætte ord på. Men derudover kan billeder også ”betyde noget”, som kan formuleres med ord – lidt ligesom et digt eller en novelle. 

Det går ikke ud på at fortælle, hvad du synes om billedet, men først og fremmest at finde ud af, hvilke virkemidler der benyttes i billedet, og hvad billedet kan betyde.

I en billedanalyse skal du som regel undersøge følgende: 

  • Hvad forestiller billedet?
  • Hvordan er billedet komponeret (bygget op)?
  • Hvilke virkemidler benyttes i billedet?
  • Hvad kan billedet betyde?
  • Er billedet udtryk for en bestemt periode eller -isme? (fx impressionisme)

Billedanalyse i Dansk og Billedkunst

Uanset om du skal lave en billedanalyse i Billedkunst eller i Dansk, kan du benytte denne analysemodel. Generelt kan man sige, at man i Billedkunst fokuserer mere på den teknik, der er anvendt til at fremstille billedet, end man gør i Dansk, hvor man i højere grad sætter billedet i sammenhæng med en litteraturhistorisk periode. Som regel skal man i Dansk desuden perspektivere billedet til en tekst, som er udtryk for samme -isme, periode eller tematik som billedet.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Billedanalyse

[82]
Bedømmelser
  • 08-06-2010
    God, overskuelig analysemodel! Især godt at der undervejs er billeder, så man rent faktisk kan se hvad det hele handler om... THUMBS UP!
  • 21-11-2011
    Den bedste der er på markedet ;) Viste den til min lærer som spurgte om hun måtte låne den og vise den til sine fremtidige klasser :D
  • 20-09-2020
    Givet af HHX-elev på 3. år
    hvorfor står der ikke noget om det denotative, konnotative og tekstlige ?
    Du kan læse om denotation og konnotation og fx finde eksempler her: https://www.studienet.dk/sproglige-virkemidler/ordvalg/denotation-og-konnotation
    Givet af: Studienet.dk redaktionen
  • 18-02-2016
    god beskrivelse, lige hvad jeg havde brug for