Pantheon

På denne side får du hjælp til analyse af bygningen Pantheon i Rom, som mange arbejder med i Oldtidskundskab. Vi giver først en præsentation af bygningen og tager derefter fat på analysen.

Præsentation

Pantheon er en romersk bygning, som blev opført i perioden ca. 120-126 e.Kr. af kejser Hadrian. Den står ved det, der i dag er Piazza della Rotonda i Rom. I antikken var dette sted en del af Marsmarken, som lå lidt uden for byens centrum.

Med sin klassiske forhal og imponerende cylinder med kuppeltag er Pantheon et af de mest dragende og mystiske stykker arkitektur fra antikken. Det er nemlig helt unikt i opbygningen, og man ved ikke præcist, hvad det har været brugt til. Muligvis har det været et tempel, navnet pan-theon (“alle guder”) kan pege i den retning.

Det nuværende Pantheon er en genopbygning af et ældre Pantheon, som blev opført af Marcus Agrippa ca. år 25 f.Kr. På den nuværende gavl står følgende indskrift (oversat til dansk): “Marcus Agrippa, Lucius’ søn, lod Pantheon opføre, da han var konsul for tredje gang.” Man ved dog, at det er kejser Hadrian, som har opført den nuværende bygning. Han har blot valgt at lade æren gå til den oprindelige bygherre, Agrippa, som var en nær ven af kejser Augustus. På den måde har Hadrian understreget sin forbindelse tilbage til Augustus. 

I år 609 blev bygningen omdannet til en kristen kirke, hvilket den har fungeret som indtil moderne tid. Det at Pantheon har været i brug hele vejen gennem historien, har været med til at redde og bevare den.

Pantheon i Rom, set forfra. Kilde: Roberta Dragan / CC BY-SA 2.5 
Se en illustration af Pantheon fra siden
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Analyse

Analysen følger Studienets grundige model for arkitekturanalyse.

1. Overordnet beskrivelse

- Type og funktion: Hvilken type bygning er der tale om? Og hvad har været bygningens funktion?

Traditionelt kalder man Pantheon for et tempel, men det er usikkert, om bygningen faktisk har fungeret som sådan i antikken. Navnet, pan-theon, betyder “alle guder”. Det kunne tyde ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind