Angst af Emil Aarestrup

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Angst” af Emil Aarestrup. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt baggrundsviden, og endelig hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten. I denne analysehjælp kan du desuden læse hele digtet med vores forklaringer af, hvad der sker i det.

Præsentation af teksten

Titel: ”Angst” (1838)
Forfatter: Emil Aarestrup
Genre: Digt

”Angst” er skrevet af Emil Aarestrup. Emil Aarestrup levede fra 1800-1856 og er i dag anerkendt som en af de vigtigste danske lyrikere inden for romantismen. Den anerkendelse opnåede han dog ikke at få i sin egen levetid. Det er højst sandsynligt grunden til, at han kun udgav en enkelt digtsamling, Digte fra 1838, mens han levede. Efter hans død er der blevet udgivet flere af hans efterladte digte. ”Angst” er blandt de digte, som han selv udgav i 1838.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Temaet i ”Angst” er eksistentielt

I ”Angst” lever jeget med en bevidsthed om, at både han og hans elskede skal dø på et tidspunkt. Han ved, at de om ikke så længe både vil være ”skilt ad” og ”forsvundne”. Den bevidsthed påvirker, hvordan jeget forholder sig til sit liv lige nu og her: Han vil elskes så intenst som muligt, mens de stadig er i live.

På den måde handler digtet grundlæggende om jegets angst for døden. Vi ved, at jeget frygter døden pga. digtets titel. Titlen slår nemlig tonen for digtet an. Den gør både angst til digtets hovedtema og giver digtet en angstfuld grundstemning, som bestemmer, hvordan vi opfatter det.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Angst af Emil Aarestrup

[1]
Bedømmelser
  • 08-03-2021
    Givet af HHX-elev på 3. år