Genre og komposition

”Angst” er et lyrisk digt

”Angst” af Emil Aarestruper et lyrisk digt. Det er der flere grunde til.

For det første fortæller ”Angst” ikke en sammenhængende historie, som det ville have gjort, hvis der var tale om et episk digt. Derimod formidler ”Angst” jegets tanker og følelser. På den måde kan vi sige, at digtet tegner et øjebliksbillede af jegets sindsstemning, og derfor kan vi betegne ”Angst” som ikke bare et lyrisk, men et centrallyrisk digt. I et centrallyrisk digt er der nemlig netop fokus på, hvordan jeget oplever verden og sig selv. Et centrallyrisk digt udgøres af jegets personlige følelser, tanker og erfaringer.

For det andet er indholdet i digtet kortfattet og intenst. Selv om digtet er kort, siges der meget med få ord. Vi ved ikke hvem de to personer, der omtales i digtet, er, men vi fornemmer alligevel, at der er tale om en stærk kærlighedsrelation imellem dem. Følelsen af at tiden er knap tilføjer også et dramatisk element til relationen: De skal elske hinanden nu, før det er for sent.

For det tredje er sprogbrugen poetisk. Det skyldes, at der fx bruges sammenligninger og en metonymi. Det skyldes også den sproglige stil. Der bruges ikke som sådan særligt poetiske ord eller fremmedord. Alle digtets ord er almindelige hverdagsord. Men den måde, som Aarestrup bruger og sætter ordene s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind