[4]

Analyse af musikvideo

Denne analysemodel hjælper dig med at analysere musikvideoer i Dansk, men kan også bruges i Mediefag. 

Dansk er et tekstanalytisk fag, så når du arbejder med en musikvideo i danskfaget, skal du fokusere på tekst og billeder. Du skal kun forholde dig til musikken (lydsiden) i begrænset omfang. Den samlede fortolkning af en musikvideo vil dog altid se på, hvordan tekst, billeder og musik spiller sammen. Bemærk, at musikvideoens tekst normalt skal være på dansk, hvis du vil arbejde med den i en større skriftlig opgave som SRP.

Vores analysemodel indeholder masser af eksempler og viser dig, hvordan du kan analysere, fortolke og perspektivere en musikvideo. Vi hjælper dig fx med at analysere musikvideoens billedside, tekstside og lydside. Vi forklarer dig også, hvordan du kan analysere videoens miljø, personer og komposition. 

Skal du arbejde specifikt med rap-musikvideoer, anbefaler vi, at du også læser vores analysemodel til rap. Den hjælper dig især med at analysere selve rapteksten og rapperen som person.

Rapanalyse

Denne analysemodel hjælper dig med at analysere rap, både til eksamen og i dine opgaver. Vi viser dig, hvordan du kan analysere, fortolke og perspektivere rap. Vi hjælper dig fx med at analysere de sproglige, visuelle og musiske virkemidler samt rapperens selviscenesættelse.

Uddrag

Her kan du lsæe et uddrag af vores analysemodel:

Eksempel på analyse af komposition 

Musikvideoen til Jamie Lawsons kærlighedssang “Wasn’t Expecting That” (2015) fortæller historien om et par, lige fra deres første møde som teenagere til kvindens død af kræft, da de er i deres livs efterår. Synsvinklen ligger hos manden. 

Det mest iøjnefaldende ved kompositionen er, at videoens handlingsforløb kører i modsat rækkefølge af sangtekstens. Hvor sangen begynder med deres møde som teenagere, begynder videoen med kvindens død. Dermed opstår der på én gang både en modsætning og en sammenhæng mellem video og tekst, og det fanger vores nysgerrighed. 

Ser vi på videoen alene, har den en cirkelkomposition, idet videoen både begynder og slutter med scener fra kvindens død. Det vil sige, at dens intro- og outrosekvens begge omhandler parrets ultimative adskillelse. Handlingen udfoldes sammenhængende, men ikke kronologisk, fordi videoen netop ‘spoler baglæns’ i parrets liv sammen. Slutningen er både hjerteskærende og hjertevarmende, fordi manden mister sin elskede, mens teksten samtidig forsikrer “I wouldn’t change a thing”.

Videoen opbygger spænding på flere måder. Fordi videoen begynder med slutningen, afslører billedsiden begivenheder i parrets liv, som vi først får uddybet senere i sangteksten. Videoens dramatiske højdepunkt er slutscenen, hvor kvinden sover ind. Der bygges op til dette punkt via de mange nedslag i parrets liv sammen; jo mere vi ser, hvor lykkelige de er sammen, desto mere frygter vi afslutningen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af musikvideo

[4]
Bedømmelser
 • 28-04-2023
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Rigmelig godt
 • 01-06-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 8. klasse
 • 13-06-2022
  Givet af Underviser på Folkeskolen
 • 20-03-2022
  Givet af 2.g'er på STX