Resumé og baggrundsinformation

Resumé af teksten

Folkevisen “Agnete og Havmanden” handler om den unge pige Agnete, der står på grænsen til voksenlivet. Da hun en dag går over en bro, dukker en smuk havmand op og spørger, om hun vil følge med ham til havets bund. Hun siger straks ja, og over de næste otte år får Agnete syv sønner med havmanden.

Men en dag hører hun lyden af kirkeklokker oppe fra fastlandet, og lyden vækker en længsel i hende. Hun beder havmanden om lov til at gå i kirke. Han siger ja, så længe hun lover at komme tilbage til ham og børnene. Havmanden opstiller dog tre forbud: Agnete må ikke slå sit hår ud foran de andre kirkegængere, hun må ikke sætte sig hos sin mor på kirkebænken, og hun må ikke bøje sig for Gud, når præsten prædiker. 

Da Agnete kommer på land og når frem til kirken, bryder hun straks havmandens tre forbud. Herefter taler hun med sin mor, der undrer sig over, hvor hun har været i alle de år. Agnete forklarer, at hun har været hos havmanden, og at han gav hende kostbare armbånd, sko og en harpe af guld til gengæld. 

Nu dukker havmanden selv op i kirken for at hente Agnete hjem. Hans øjne er triste. Denne gang forsøger han at lokke hende med sig ved at minde hende om børnene derhjemme. Men nu står Agnete fast, og havmanden får hende ikke med ned på havets bund igen.

Baggrundsinformation: Folkevisen har en kristen kontekst

“Agnete og Havmanden” stammer sandsynligvis fra den sene middelalder. Dengang var kristendommen en stor del af menneskets liv, dagligdag og verdensbillede. Dels kunne den kristne tro og dens værdier lede individet på rette vej i livet, og dels kunne troen sikre, at man ikke endte i helvede efter døden.

Kristendommen fylder meget i “Agnete og Havmanden”. Det er fx lyden af kirkeklokkerne, der får Agnete væk fra havmanden, og det er den kristne tro, der giver hende styrken til at stå imod havmanden i visens slutning. På den måde udgør kirkens og Guds verden er klar modsætning til havmandens verden på bunden af havet. 

To centrale begreber i kristendommen er frelse og fortabelse. Folkevisen kredser netop om disse begreber: Først fortabes Agnete i havet, men senere bliver hun frelst af sin kristne tro. I dag kan vi måske synes, at Agnetes valg af troen over børnene er brutal. Men set med middelalderens kristne øjne gør hun det rette, fordi hun tænker på sin sjæls frelse. Det er derfor vigtigt at huske på folkevisens historiske kontekst i din fortolkning af den. ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind