SRP om Skotlands selvstændighed i Engelsk A og Historie A

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Engelsk A)
  • 10
  • 25
  • 9379
  • PDF

SRP om Skotlands selvstændighed i Engelsk A og Historie A

Dette Studieretningsprojekt (SRP) i Historie A og Engelsk A handler om fordele og ulemper ved Skotlands uafhængighed og selvstændighed. SRP'et redegør for Skotlands historie, baggrunden for afstemningen om uafhængighed med inddragelse af David Camerons tale om uafhængighed i Aberdeen den 15. september 2014 og ja-forkæmperen Nicola Sturgeons tale i Leith fra 2013.

Lærers kommentar

Velformuleret og detaljeret beskrivning af valget om skotlands uafhængighed, men den historiske del fylder for meget.

Studienets kommentar

Bemærk: I dette SRP er der ikke analyseret kilder i historie. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

1. Abstract 1
2. Indledning 3
3. Grundlaget for det skotske kongedømme. 3
3.1 Vejen til det britiske imperium 4
3.2 Det britiske parlament. 4
3.3 Den sene økonomiske opblomstring 5
4. Optakten til valget 7
4.1 David Cameron: Tale fra september 2014 i Aberdeen. 7
4.2 Nicole Sturgeon: Tale fra oktober 2013 i Leith. 10
5. Skotland: Bedst forenet eller ej? 13
5.1 Nej til et uafhængigt Skotland 14
6. Ja til selvstændighed 14
6.1 Ja til selvstændigheden: Økonomisk set. 15
6.2 En skotsk valuta? 16
6.3 Ja til selvstændigheden: Den nationale identitetsfølelse. 17
6.4 4 Britisk selvforståelse. 18
6.5 Delkonklusion 19
7. Konklusion 19
Litteraturliste 21
Primære kilder 21
Bøger: 21
Sekundær kilder 21
Bøger: 21
Hjemmesider: 21
Bilag 23
Tabel 1 23
Tabel 2 23
Tabel 3 24
Tabel 4 24
Tabel 5 25

Uddrag

2. Indledning
Hvad er selvstændighed? Hvorfor vægter det meget at være en uafhængig nation frem for at være en del af en union? Mange vil mene at det at være uafhængig også har noget at gøre med det forhistoriske og om hvilke historiske grundlag der ligger bag et ønske om selvstændighed. Skotland har været til valg den 18. november om hvorvidt de skal forblive en del af den britiske union eller om de skal fortsætte hver deres vej. David Cameron og Nicole Sturgeon har begge været inde og give deres mening om hvad et selvstændigt Skotland vil betyde for Skotlands fremtidig situation. Skotland endte med at stemme nej til selvstændighed, dog er konflikten for længst forbi. Hvordan vil det have set ud, hvis nu Skotland stemte ja til selvstændighed? Vil det styrke den skotske nationalitetsfølelse eller vil det kun ende med at styrke Skotlands økonomi.

3. Grundlaget for det skotske kongedømme.
Skotland har altid været et rigt land, både med sine naturlige ressourcer og stratetisk beliggenhed, der gør landområdet til et enestående sted for opbyggelsen af et nyt rige. De første immigrationer til Skotland strækker helt tilbage til år 500 f. kr., da kelterne først immigrerede til landet. Grundlaget for denne immigration, var at søge ressourcer, hvilket førte til at kelterne fandt de første metalværktøjer i den sene bronze tidsalder1. Det skotske rige bestod således af angelsaksiske folkefærd, skotsk folkefærd, picteriske folkefærd og britiske folkefærd, og var derfor et rige opbygget af immigranter. Selvom Skotland er skotternes land, så var skotterne rent historisk set det sidste folkefærd, der bosatte sig i det nuværende Skotland.
Skotland har lige siden starten af rigets opståen, været i utallige krige, for at bevare sin uafhængighed. Skotland var ikke et så stærkt land, og havde hverken ressourcerne eller den nødvendige militæriske styrke for at kunne beskytte sig selv, og derfor måtte landet især bukke under for invasioner fra England, som var ledet af kong Edward den første. Dog var skotterne kendt for deres kampgejst, som senere endte med en sejr til Skotland, hvor Edward den anden af England blev dræbt. Kong Bruce af Skotland, som i starten af 1300-tallet blev set, som en konge af skotterne, så dette som en mulighed for at kaste den engelske invasion tilbage. Denne invasion fra skotsk side lykkedes, og Edward den tredje blev nød til at anderkende Skotland som et uafhængigt land og anderkende Kong Bruce som den nye konge over Skotland. Krigen blev senere kaldt for ''the Battle of Bannockburn''. Dette var starten til en økonomisk opblomstring, som førte Skotland igennem et af deres største stortider.

3.1 Vejen til det britiske imperium.
Stortiden blev efterfølgende fulgt op med Kong James den femte, der skabte et stabilt storrige, hvilket fortsatte det næste århundrede, og op til Kong James den syvende, hvor unionen mellem England, Wales, Irland og Skotland opstod, og såvel også grundlaget for Storbritanniens storheds illusion i 1707 gennem the act of union4. Skotland blev en del af den britiske union, pga. den økonomiske krise, der opstod i slutningen af 1600-tallet. Skotland var gået fra at være en middelalderlig stormagt, til at ende med at være en del af en union. Skotland prøvede i 1690'erne at danne et adskilt og selvstændigt Skotland i et område ved navn Darien, som lå centralt i Amerika. Dette forsøg mislykkedes og havde fatale konsekvenser for den skotske økonomi. Skotland var endt bag skyggen af England, som på dette tidspunkt voksede markant både økonomisk og socialt. Derfor var en deltagelse af sådan en union, Skotlands eneste mulighed for, at komme på rette kurs og på en måde genopleve den for længst fortabte storhed.

.... Køb adgang for at læse mere

SRP om Skotlands selvstændighed i Engelsk A og Historie A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.