Lyrikanalyse af "Børn af natten" og "Natmaskinen"

  • HHX 1. år
  • Dansk A
  • 12
  • 5
  • 1715
  • PDF

Digt- og lyrikanalyse: Lyrikanalyse af "Børn af natten" og "Natmaskinen"

Dette er en lyrikanalyse af Michael Strunges digt "Natmaskinen" fra 1981 og Panamahs sang "Børn af natten" fra 2013.

Opgaven indeholder en analyse, fortolkning og perspektivering af de to værker.

Lærers kommentar

Flot sprog. Få helt styr på kommaerne. Undgå talesprogsord som ”altså”.
Flot indledning. Du kan arbejde mere på din afslutning, hvor du runder opgaven af og trækker tråde fra din indledning. Din opgave mangler en reel afslutning.

Undlad ”jeg”.
Rigtig flot tekstanalyse og fortolkning! God inddragelse af relevante analyseelementer samt tekstcitater. Fx går du i dybden med billedsproget. Du nævner ikke blot, at der er billedsprog, men du forholder dig til, hvad der er særligt ved billedsproget og bruger det fx i din litteraturhistoriske placering af Strunges digt.
Flot litteraturhistorisk placering samt perspektivering til flere selvvalgte tekster.

Rigtig flot opgave!
Arbejd med din afslutning, så din flotte opgave bliver rundet af på lige så fin vis, som den indledes.

Uddrag

Lyrikanalyse af ”Natmaskinen” og ”Børn af natten”
Natmaskinen er skrevet af forfatteren Michael Strunge, som har lavet mange digte gennem sin levetid. Michael Strunge var en dansk forfatter, som i alt udgav 11 digtsamlinger fra 1978 hvor han udgav sin første digtsamling “Livets hastighed” til hans død. Michael Strunge var maniodepressiv, og begik selvmord i 1986 (Wikipedia, 2016). Litteraturhistorisk debuterer Michael Strunge mellem 70'erne og 80'erne, som er en tid hvor man oplevede et markant skift i digtenes temaer. I 70'erne omhandlede digtene meget det jordnære, og det var politisk orienterede realistisk litteratur. Hvorimod i 80'erne handlede det ikke så meget om at beskrive den virkelige verden, men at åbne op for nye verdener samt identitetsdannelse (Litteraturhistorien, u.d.). Det er logisk at det er Michael Strunge, som har givet sparket til det store skift i temaer...

----

Panamah er et dansk electronica band som består af Anders Christensen, Peter Lützen og Amalie Stender. Bandet er kendt for deres to meget populære sange “Dj blues” og “Børn af natten” (Wikipedia, 2016). De begge handler om nattelivet, dog fortalt på forskellige måder.

“Børn af natten” handler et jeg, som føler sig som et barn af natten. Jeget tager ud i natteli-vet og mærker neonlysenes skær, mens jeget drømmer om at passe ind. Modsat “Natma-skinen” kan det være lidt svært at finde en historie i teksten “Børn af natten”. Hvilket derfor godt kunne betyde, at det er vinyllyrik. Man kan dog stadig godt argumentere for at sangen har nogle episke træk, da det stadig virker som om der foregår en fortælling, men kun frag-menter af en historie. Den er meget bestående af tanker, følelser, holdninger, meninger og stemninger som gør at sanger virker meget personlig. Der kunne derfor også argumenteres for, at det er et lyrisk digt.

Sangen består af 12 strofer med henholdsvis 8 vers i første strofe, 4 vers i strofe 2 og 3, 3 vers i 4 strofe, 8 vers i 5 strofe, og 4 vers i de resterende 7 strofer. I “Børn af natten” er der forholdsvis meget billedsprog. Men fordi man kun får en historie fortalt i fragmenter, viser billederne sig også som en slags fragmenter, eksempler er “Vi sætter broer i brænd” og igen... Køb adgang for at læse mere

Lyrikanalyse af "Børn af natten" og "Natmaskinen"

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.