[8]

Natmaskinen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Natmaskinen” af Michael Strunge. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt ordforklaringer og baggrundsinformation. Endelig hjælper vi dig til at fortolke og perspektivere teksten.

Præsentation af teksten

Titel: Natmaskinen (1981)
Forfatter: Michael Strunge
Genre: Digt

”Natmaskinen” udkom i 1981 i digtsamlingen Vi folder drømmens faner ud. Digtet er skrevet af Michael Strunge, der blev født i 1958 og døde i 1986, bare 27 år gammel. Michael Strunge var én af de mest markante skikkelser i den såkaldte firserlyrik, hvor især storbyen og storbylivets mørke sider havde en fremtrædende plads. Sådan er det også i ”Natmaskinen”, der giver os en meget stemningsmættet og poetisk beskrivelse af, hvordan et lyrisk jeg oplever byen om natten og bliver en del af et særligt natligt fællesskab.

 

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Hvad handler ”Natmaskinen” om?

”Natmaskinen” foregår i en storby om natten. Først får vi en meget stemningsmættet og poetisk beskrivelse af, hvordan et lyrisk jeg oplever det at gå igennem byen, imens natten falder på. Herefter er jeget til koncert sammen med andre mennesker, der minder om jeget selv. Til koncerten smelter jeget sammen med de andre og bliver til et ”vi”.

Dette fællesskab har en meget stærk samhørighedsfølelse. Gruppen føler sig bl.a. som ”forkomne englebørn”. De bryder sig ikke om dagen, men har det til gengæld godt om natten. Til slut i digtet drager de hjem igennem byen, men ender med at befinde sig hver for sig.

Overordnet set handler ”Natmaskinen” altså om en gruppe unge, der ikke føler, at de passer ind i det etablerede samfund. Derfor skaber de et frirum om natten, hvor de sammen kan udfolde sig frit.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Natmaskinen

[8]
Bedømmelser
 • 19-12-2022
  Givet af HTX-elev på 1. år
  sda
 • 02-11-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 06-02-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 14-03-2022
  Givet af 3.g'er på STX