Nationalliberal politik i 1864

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 12
  • 10
  • 3109
  • PDF

Nationalliberal politik i 1864

Større opgave i Historie, som handler om nationalliberal politik i Danmark i 1864 og nutidige historikeres opfattelse af den.

Opgaveformulering
Redegør for optakten til krigen 1864.
Diskuter forskellige opfattelser af de nationalliberale i DK 1864 (Hald og Monrad):
Hvad siger Rasmus Glenthøj?
Hvad siger Tom Buk-Swienty?
Diskuter de to forfatteres syn.

Lærers kommentar

Det er en fremragende opgave. Du har forstået Buk Swenty og Glenthøj, og du gengiver deres opfattelser meget præcist og også med præcise citater.
Der er dog to ting, du kan forbedre til en anden gang. Den ene er, at du bruger Søndberg meget i din redegørelse. Redegørelsen bliver bedre, hvis du løbende baserer den på flere bøger eller bøger og hjemmesider. Ricikoen er, at det let kommer til at ligne et referat, når det kun er en bog, og der er steder, hvor dine formuleringer ligger for tæt op af Søndberg, - selv med notehenvisning. Redegørelsen skal blive din egen og ikke et referat af en andens fortælling. Det ville være uoverkommeligt fx at inddrage Glenthøjs mursten af en bog, men fx danmarkshistorien.dk kunne have været inddraget.
Den anden ting er, at en opgave skal slutte med en konklusion, hvor du ganske kort resumerer opgaven. Hvad du har redegjort for, hvilke synspunkter du har diskuteret, og hvad du er kommet frem til.
Og en tredje lillebitte ting er, at bøgerne i litteraturlisten skal stå i alfabetisk orden efter forfatterens efternavn.
Opgaven ligger i den allerhøjeste ende af skalaen.

Indhold

Indledning 3
Optakt til krigen i 1864 3
Tom Buk-Swentys syn på de Nationalliberale 6
Rasmus Glenthøjs syn på de nationalliberale 7
Diskussion af Buk-Swenty og Glenthøjs syn på de nationalliberale 8
Litteraturliste 10

Uddrag

Indledning:

En brusende nationalfølelse skyllede ind over Danmark, og man var ikke længere blot en stat og et kongerige, men en samlet nation. Det var her den danske kunst og den idylliske natur blev hædret. Men denne uskyldige nationalfølelse skulle ende i en af de blodigste og mest omtalte krige i Danmarkshistorien. Den krig, er krigen i 1864.
I denne opgave vil jeg kigge på de nationalliberales politiske spil, som værende den største faktorer, i det der skulle ende i en krig. Jeg vil særligt kigge nærmere på Carl Christian Hall og Ditlev Gothard Monrad i optakten til og under krigen. Til at gøre dette, vil jeg bruge følgende fremgangsmåde:

I kapitel 1 vil jeg indledningsvist redegøre for optakten til krigen i 1864, for at opbygge tilstrækkeligt med viden, til en senere diskussion. Dette vil jeg opnå ved at kigge på det forstående magtspil mellem Slesvig-Holsten, Preussen og Danmark. I det efterfølgende kapitel vil jeg analysere og diskutere to forfatteres, henholdsvis Tom Buk-Swenty og Rasmus Glenthøjs, opfattelse af de to nationalliberale frontfigurer, C. C. Hall og D. G. Monrad. Jeg vil herefter afrunde min opgave med en diskussion af de to forfatteres opfattelser af C. C. Hall og D. G. Monrad.

Som hjælp til at understøtte mine udsagn, har jeg brugt en række kilder. Mine primære kilder er tre bøger. Til redegørelsen har jeg primært brugt ”Den danske revolution 1830 - 1866”, skrevet af Olaf Sønderberg. Derudover er der blevet brugt, en række online kilder (1864live.dk, denstoredanske.dk og danmarkshistorien.dk). Til den resterende del af opgaven har jeg brugt bøgerne ”1864 Sønner af de Slagende” af Rasmus Glenthøj og ”Slagtebænk Dybbøl” af Tom Buk-Swenty... Køb adgang for at læse mere

Nationalliberal politik i 1864

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.