Delopgave A: Værdier i Europa | Samfundsfag A

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • STX 3.g
  • Samfundsfag A
  • 12
  • 8
  • 3343
  • PDF

Delopgave A: Værdier i Europa | Samfundsfag A

Her finder du Studienets opgavehjælp til delopgave A, "Værdier i Europa", fra eksamenssættet "Værdier og modernitet", der blev stillet på STX i samfundsfag A i maj 2014.

I denne opgavehjælp finder du gode råd til, hvordan du kan gribe din egen besvarelse af delopgaven an.

Opgaveformuleringen lød:

2. Undersøg, hvad er af materialet i bilag A1 kan udledes om forskelle og ligheder i værdier hos befolkningerne i de seks udvalgte lande. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger.

3. Diskutér, hvorvidt de danske værdier udgør en trussel mod den danske velfærdsstat. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag A2, og du skal anvende økonomisk viden.

Uddrag

I dette afsnit af opgavehjælpen vil Studienet give dig tips til:

• Hvordan du skal forstå spørgsmålsformuleringen.
• Hvordan du kan opbygge din undersøgelse.
• Hvordan du kan fortolke bilagene.

Delopgave A2 har en spørgsmålsformuleringen, som lyder:

Undersøg, hvad der af materialet i bilag A1 kan udledes om forskelle og ligheder i værdier hos befolkningerne i de seks udvalgte lande. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger.

Opgaven har altså fokus på, at du skal undersøge nogle forskelle og ligheder i værdier, på tværs af seks lande. For at du kan lave en god besvarelse er det vigtigt, at du er opmærksom på en række ting:

1. Du skal gennemgå alle bilagene.
2. Du skal lave relevante beregninger i nogle af bilagene.
3. Du skal sammenligne de seks udvalgte lande på deres værdier.

Det er et krav, at du skriver om alle de seks udvalgte lande. Du skal gøre klart, hvilke værdier de enkelte lande hver især indeholder. Du skal også sørge for at vise, at du kan se de centrale forskelle og ligheder, der er mellem landene.

Der er fem tabeller/figurer fyldt med information i bilag A1. Det kan være, at du synes det virker uoverskueligt at skulle forholde sig til alt den information, som bliver præsenteret for dig. Men husk på, at det langt fra er alt du skal have med i din besvarelse. Du skal ikke slavisk gennemgå hver enkelt tabel og figur en for en. Det vigtige er at udvælge de informationer der er vigtige for, at du kan lave en god besvarelse.

Der er ikke nødvendigvis kun en måde du kan lave en god besvarelse på. Det vigtige er at finde forskelle og ligheder i værdier mellem de 6 lande. For ikke at få en ustruktureret besvarelse kan det anbefales...

---

Delopgave A3 er en diskussion. I dette afsnit af opgavehjælpen vil Studienet hjælpe dig med:

• at forstå spørgsmålsformuleringen,
• at forstå bilag A2,
• at strukturere og opbygge din diskussion.

Spørgsmålsformuleringen lyder:

Diskutér, hvorvidt de danske værdier udgør en trussel mod den danske velfærdsstat. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag A2, og du skal anvende økonomisk viden.
Kravene, som opgaveformuleringen stiller til dig, er:

1. Du skal diskutere, hvorvidt de danske værdier udgør en trussel mod den danske velfærdsstat.
2. Din diskussion skal tage udgangspunkt i artikeluddraget i bilag A2.
3. Du skal anvende økonomisk viden.

Det åbner op for, at der er rigtig, rigtig mange forskellige gode svar på opgaven. Opgavehjælpen vil derfor give dig råd til, hvordan du kan strukturere din besvarelse. Opgavehjælpen vil både give dig argumenter for og imod, at de danske værdier truer den danske velfærdsstat.

Hvis du har brug for mere hjælp til, hvordan man skriver en diskussionsopgave i samfundsfag, så kan du kigge nærmere her:

Vejledning til diskussionsopgaver i samfundsfag

Sådan anvender du økonomisk viden i din besvarelse

I din besvarelse er det et krav, at du anvender økonomisk viden. Økonomisk viden er selvfølgelig et meget bredt begreb. Derfor er der også mange relevante ting inden for økonomi, som man kan tage fat på i sin diskussion.

Da diskussionen omhandler den danske velfærdsstat, vil det være relevant at komme ind på viden omkring den danske velfærdsmodel. Hvordan foregår finansieringen af velfærdsstaten, og kan der være problemer forbundet med dette?

I Danmark har vi en universel velfærdsstat. Det vil sige, at alle i Danmark har adgang til velfærd i form af gratis sygesikring, gratis uddannelse og mulighed for... Køb adgang for at læse mere

Delopgave A: Værdier i Europa | Samfundsfag A

[1]
Bedømmelser
  • 11-05-2016
    knknknjaaaaaaaaatakkk