Case om Dortes motion i Idræt B

  • STX 2.g
  • Idræt B
  • 7
  • 6
  • 2313
  • PDF

Case om Dortes motion i Idræt B

Besvarelse af en caseopgave i Idræt B, om Dorte og hendes problemer med at dyrke motion.

Opgaveformulering

Redegør for Dortes fysiologiske tilstand ud fra de givne oplysninger.

Giv et begrundet forslag til hvilken form for idrætsaktivitet, der ville passe til hendes liv og de fysiologiske problemer hun har. Kom herunder ind på hvad, hvordan, hvor meget og hvor hårdt hun skal træne, samt på hvilke fysiologiske effekter træningen har.

Diskuter de samfundsmæssige konsekvenser af at flere og flere er in aktive. Vurdér hvilken indvirkning det har på Dortes motivation, at hun føler, at andre kigger på hende.

Uddrag

Case nr. 4: Motion
Dorte er 45 år, 166cm høj og vejer 78kg. Hendes fedtprocent ligger på 38, hun har et blodtryk på 140/90, en hvilepuls på 70 og en maxpuls på 185 og et kondital på 29. Dorte arbejder på det lokale plejehjem og når hun kommer hjem fra arbejdet har Dorte brug for at koble af, hvilket hun gør ved at læse en bog. Dorte har på det seneste været træt, blevet hurtigt forpustet og har haft en del ondt i ryggen, bl.a. på grund af sig tunge arbejde. Hendes læge har derfor anbefalet Dorte, at bevæge sig noget mere. Hun har et par gange været med en veninde i det lokale fitnesscenter, men har dog aldrig rigtig fundet sig tilrette, da hun føler at alle andre kigger på hende, hvilket hun ikke bryder sig om. Dorte vil rigtig gerne følge lægens anbefalinger, men ved ikke hvordan hun skal gribe det an.

Spørgsmål 1: Redegør for Dortes fysiologiske tilstand ud fra de givne oplysninger.
Ud fra de givne oplysninger ved man at Dorte er 166cm høj og vejer 78kg. Ved hjælp af disse oplysninger, kan man herved udregne hendes BMI således:

(Vægt i kilo)/(Højde·Højde i meter)

Det vil altså sige, at Dortes BMI vil komme til at ligge på 28,31 og ifølge sundhedsbestyrelsen skal ens BMI normalt ligge imellem 18,5-25. Da Dortes BMI ligger imellem 25-30, hører hun til den overvægtige del af befolkningen og derfor er hun også tæt på at høre til den overvægtige fedme ...

---

Inaktivitet er i dag ved at blive en væsentlig del af vores hver dag og i sær for de voksne. Mange få voksne er i god form, det vil altså sige at over halvdelen er lige på grænsen af at være overvægtig; selv flere børn er ved at blive overvægtige og det er altså en relativ tidlig alder allerede at begynde. Når man er voksen handler det til dels om at prioritere rigtigt; mange mennesker mener at de ikke har tid til at motionere, nogle har ikke overskud, andre er bare dovne og nogle finder bare slet ikke interessen i det. Inaktivitet kan være med til at skabe stor risiko for at flere mennesker begynder at lide af fedme. Der findes i dag samtlige samfunds- og sundhedsmæssige konsekvenser af at flere og flere er inaktive. Man taler i dag om, at vi har fedmeepidemi i hele verden, denne epidemi koster samfundet mange penge, da nogle af udgifterne går til f.eks. behandlinger eller forebyggelse af fedme eller fedmerelaterede sygdomme. Mange folk har til dels også skader i f.eks. ryggen, knæet, osv. dette kan ofte skyldes at man ikke har dyrket nok motion eller fordi man er overvægtigt; igen koster det penge for hele samfundet, da operationer også har sine udgifter. Desuden er der mange folk, som bliver pensioneret i en tidlig alder grundet af, at de simpelthen ikke længere kan udføre et normalt arbejde. Derudover kan der være sygefravær... Køb adgang for at læse mere

Case om Dortes motion i Idræt B

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.