Idræt B Case: Basketball

 • STX 3.g
 • Idræt B
 • 10
 • 6
 • 2869
 • PDF

Idræt B Case: Basketball

En besvarelse af en case-opgave om basketball. Opgaven er et eksempel på en case opgave, som man kunne få til Idræt B eksamenen.

Opgaven omhandler en case om "Bjarne", hvortil man skal besvarer følgende spørgsmål:

1. Redegør kort for Bjarnes fysiske tilstand.
2. Skitser hvad, hvordan, hvor meget og hvor hårdt Bjarne skal træne i de to måneder, så han forbedrer sig på de nævnte områder. Kom herunder ind på hvilke fysiologiske ændringer træningen må forventes at have.
3. Hvilke problemer kan der være forbundet med at han skal skifte plads på banen og hvordan kan træneren/holdet/Bjarne løse disse problemer. Hvilke problemer kan der være på holdet, og hvordan kan træneren/Bjarne/holdet løse disse problemer.
4. Diskuter om Bjarnes motiver for at spille basketball (som beskrevet i casen) kan være problematiske i forhold til at nå de mål, han gerne vil nå.

Oplysningerne om "Bjarne" står i opgaven.

Uddrag

Bjarne (19 år, 190 cm høj, 100 kilo, fedtprocent 10, hvilepuls 63, max puls 195, blodtryk 120/60, maksimal iltoptagelse 4,58 l O2/min, lodret tyngdepunktsløft 75 cm) er en af de bedste spillere i Basketligaen og han har et brændende ønske om at komme til at spille i USA, fordi det er den bedste liga i verden.
Han får tilbud om at komme til prøvetræning hos New York Knicks, og det forløber så godt, at de skriver kontrakt med ham. Da han møder træneren, får han imidlertid besked på, at han ikke skal spille post/center, som han gjorde derhjemme, da han er for lille til denne plads i NBA. I stedet skal han spille forward/wing – en plads som kræver bedre driblinger, bedre langskud (3-points skud) og et større løbepensum. Der er to måneder til træningen starter i New York og selv om han er lidt usikker på den nye plads, er Bjarne fast besluttet på at være klar, når han møder til den første træning, da han altid prøver på at være den bedste til det, han laver.

Spørgsmål

1. Redegør kort for Bjarnes fysiske tilstand.

Bjarne er en sund ung man, hans lave fedtprocent viser, at han er uden for fare for at få livsstilssygdomme. Bjarne har en lav hvilepuls, der igen er et tegn på sundhed og hans blodtryk ligger i den normale zone.

---

Udover at skulle løbe mere skal Bjarne også blive mere teknisk dygtig. Det kræves af ham som forward, at han skal kunne skyde og drible sikkert. Bjarnes reflekser og medfødte bevægelsesmønstre er et godt grundlag for hans motorik, men hvis han vil være den bedste forward, så må han lære nogle nye komplekse bevægelsesmønstre. Bjarne bliver derfor nødt til at lave tekniktræning. Ved tekniktræning udvikles især lillehjernen og den motoriske hjernebark. Som basketball spiller, kan Bjarne allerede drible med en bold og lave forskellige finter, men dette skal han nu kunne gøre på et meget højere niveau. Han bliver derfor i starten nødt til at koncentrere sig meget om disse øvelser og hans skud, men efterhånden vil disse bevægelser automatisere sig, og... Køb adgang for at læse mere

Idræt B Case: Basketball

[18]
Bedømmelser
 • 09-05-2012
  Fin opgave, men der kunne godt være arbejdet noget mere med de psykiske udfordringer/kvalifikationer/aspekter, der spiller ind i forhold til Bjarne.
 • 09-06-2012
  Ok gennemgang. Er dog ikke sikker på det er 10 pil op, da man godt kunne komme ind på LIDT flere aspekter..
 • 15-06-2015
  Giver en god forståelse for hvad man skal (kan) komme omkring for at besvare sådan en type opgave.
 • 22-01-2015
  Godt............................

Materialer relateret til Idræt B Case: Basketball.