Opgave om det senmoderne samfund

  • STX 2.g
  • Samfundsfag A
  • 11
  • 3
  • 1144
  • PDF

Opgave om det senmoderne samfund

En opgave om det senmoderne samfund. Opgaven er skrevet ud fra bogen Sociologi og modernitet af Benny Jacobsen m.fl. s. 59-70. Den kommer blandt andet ind på begreberne det postmoderne samfund, det senmoderne samfund og redegør kort for en række teoretikeres syn på fx det senmoderne samfund.

Opgaven besvarer 9 spørgsmål om det senmoderne samfund herunder:
- Hvorfor opfatter Jürgen Habermas ikke det post-moderne samfund som en helt ny fase i menneskenes historie?
- Hvorfor opfatter Anthony Giddens ikke det post-moderne samfund som en helt ny fase i menneskenes historie?
- Hvorfor opfatter Ulrich Beck ikke det post-moderne som en helt ny fase i menneskenes historie?

Uddrag

1. Redegør for Bell's teori om det post-industrielle samfund og kritikken af hans teori.
Bell lancerede begrebet ”Det post-industrielle samfund” i 1973. Det er en betegnelse for industrisamfundets forvandling til et vidensbaseret servicesamfund. Det kom som følge af efterkrigstidens velstandsstigning i de højtudviklede industrisamfund. Ved stigende indkomster, vil den del af indkomsten, som går til de basale materielle livsfornødenheder, være relativt aftagende. I stedet opstår behov som uddannelse, forskning, sundhed, transport og fritid. Disse behov tilfredsstilles af service-sektoren med dens produktion af ikke-materielle ydelser. Dette medfører, at der i de højtudviklede samfund er sket en forskydning i erhvervsstruktuern – folk flytter fra de primære og sekundære erhverv til de teritære erhverv.
Kritikken på Bells teori går på, at en ikke ubetydelig del af de nye servicevirksomheder er relateret til den industrielle produktion. Et givent produkt er igennem mange ”fagområder” (marketingsfolk, ingeniører, økonomer, forsikringsfolk, revisorer, designere osv.), før det når ud på markedet. Alle disse ...

---

Giddens mener ikke, at de samfundsmæssige forandringsprocesser, vi i dag gennemgår, etegner en overgang til en postmodernitet. Han mener, at de er udtryk for en skærpelse af en række udviklingstendenser, som ligger i moderniteten. Derfor finder Giddens det mere relevant at tale om at vi lever i et senmoderne samfund.
Han mener, at den øgede refleksivitet i samfundet er ensbetydende med, at vi opnår en øget indsigt i og bevidsthed om vores mange muligheder i det senmoderne liv... Køb adgang for at læse mere

Opgave om det senmoderne samfund

[11]
Bedømmelser
  • 26-02-2017
    Givet af HF-elev på 2. år
    Godt fin opgave og kan klart bruges som inspiration, men tror ikke på den har fået 12 :)
  • 06-12-2014
    ok opgave, men gav ikke et overblik over det senmoderne samfund
  • 26-02-2014
    Fin opgave til hjælp.
  • 19-11-2012
    Givet af 3.g'er på STX
    God opgave. Meget fyldestgørende.