Analyse af romanen "Min Kamp 1" af Karl Ove Knausgård

 • STX 3.g
 • Dansk A
 • 10
 • 4
 • 1535
 • PDF

Romananalyse: Analyse af romanen "Min Kamp 1" af Karl Ove Knausgård

Romananalyse af ”Min kamp 1”, som er skrevet af Karl Ove Knausgård - i opgaven indgår bl.a. et resume af uddraget (der beskriver oprydningen hos den afdøde fader), en karakteristik af de selvbiografiske træk, overvejelser omkring genren og dobbeltkontrakten. Herudover er der en gennemgang af kompositionen, titlen, og en afsluttende perspektivering til "Den som blinker er bange for døden" af Knud Romer.

Uddrag

Kender du til det at føle skyldfølelse, sorg, skam, kærlighed eller ensomhed, som du har svært ved at udtrykke? Der kan være mange grunde til, at man føler en trang til at skrive en selvbiografi. Man vil gerne fremstå i et så godt et lys som muligt, eller man vil bekende alle sine synder. Eller man føler et behov for at skrive om sit liv og på den måde blive afklaret med mange af livets store spørgsmål. For en forfatter bearbejdes traumerne i takt med nedskrivningen og ved at offentliggøre dem, så de ikke længere er private, giver forfatteren en chance for at komme videre med sit liv. Selvbiografi er derfor ofte en slags terapi og til for at få et overblik over ens liv og erindringer, som måske også andre kan forholde sig til. Det er en måde at udtrykke sig på og få afklaret sine følelser og tanker, ligesom andre mennesker går til psykolog, deres nærmeste eller blot har en helt almindelig dagbog.

”Min kamp 1” er en anmelderrost roman skrevet af Karl Ove Knausgård og er det første bind i en samling af seks værker. Den udkom i Norge i 2009 og er senere udgivet på dansk i 2010. Knausgårds bog er en del af den nyere selvbiografiske litteratur, som har skabt stor debat i bl.a. medierne, da den vakler mellem fiktion og sagprosa – en såkaldt dobbeltkontrakt. Når navnet på hovedpersonen, fortælleren og forfatteren er den samme, har vi en tildens til som læsere i højere grad at tro på, at fortællingen er sand. Karl Ove Knausgård er i sin skrivende stund 39 år. Han har tre børn og er gift for anden gang. De bor i en lejlighed i Malmø uden at kende nogen i området. Han beskriver i et uddrag sin faders død.
Karl Ove og hans bror Yngve er i forbindelse med faderens død rejst til deres barndomsby for at... Køb adgang for at læse mere

Analyse af romanen "Min Kamp 1" af Karl Ove Knausgård

[2]
Bedømmelser
 • 08-09-2015
  Dette er bestemt ikke en analyse, men nok mere en form for kort redegørelse af romanen og genren.
 • 26-11-2014
  Den er okay, men det er ikke rigtig noget om selve "min kamp"