SRP om Golfsportens udvikling i Fysik A og Idræt B

 • STX 3.g
 • SRP (Idræt B, Fysik A)
 • 12
 • 46
 • 12402
 • PDF

SRP om Golfsportens udvikling i Fysik A og Idræt B

SRP'et indeholder først en kort redegørelse for golfsportens udvikling - Emnet er Golfsportens udvikling, og opgaven er skrevet i Fysik A og Idræt B.

I fysikdelen af opgaven gives der en beskrivelse af hvilke fysiske kræfter, der påvirker en golfbold i bevægelse (herunder luftmodstand), samt Simulationer af flere forskellige boldflugte, mens der i idrætsdelen foretages en bevægelsesanalyse af golfsvinget, og der gives en beskrivelse af de forskellige arbejdskrav, der er i golf. Herunder både fysiske og mentale arbejdskrav.

Til sidst i opgaven er der givet en vurdering af en vinder i golf.

Studienets kommentar

Tallene fra udregningerne mangler desværre i dokumentet.

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Forord 3
Indledning 4
Golfsportens udvikling 5
Golfbolden i bevægelse 6
Det skrå kast 6
Uafhængighedsprincippet 6
Kastevidden 8
Stighøjden 9
Golfboldens aerodynamik 10
Drag force 10
Bernoullis princip 12
Lift force 14
Magnus-effekten 14
Simulation af boldflugt 19
Resultater og databehandling 19
Golfsvinget 28
Arbejdskrav for en golfspiller 34
Kroppen 34
Spillet mellem ørerne 35
En vinder 39
Konklusion 40
Bilag 1 41
Bilag 2 42
Kildehenvisninger 43

Uddrag

Indledning
I 1300-tallet mener man, at de første mennesker begyndte at spille golf2. Siden da er der sket en enorm udvikling. I dag findes der på verdensplan omkring 59 millioner golfspillere3, som alle kæmper for at blive bedre og for at slå bolden i hul på færrest slag. Nogle golfspillere bruger 140 slag på at gennemføre en 18 huller lang golfbane, mens andre kun bruger ned mod 60 slag.

Men hvad skal der til for at slå bolden i hul på færrest slag?
Som indledning til opgaven vil der blive lavet en kort redegørelse for golfsportens udvikling.

I opgaven indgår også en beskrivelse af de kræfter, der påvirker en golfbold i bevægelse og på baggrund af dette, vil der blive opstillet en model, som kan beregne golfboldens bane. For at få en forståelse for, hvordan de forskellige kræfter hver især påvirker golfbolden, vil der blive opstillet forskellige boldflugtsmodeller, som hver især viser, hvordan de forskellige kræfter påvirker bolden.

Men én ting er at beregne, hvordan bolden skal sendes afsted for at ramme i hul. En helt anden ting er at gøre det. Bag enhver boldflugt ligger nemlig en meget vigtig og kompleks bevægelse – golfsvinget. I opgaven vil golfsvinget blive undersøgt nærmere i en bevægelsesanalyse af et golfsving, og dernæst vil der blive opstillet en række af de arbejdskrav, der er gældende for en golfspiller.

Til sidst i opgaven vil der blive givet en vurdering på, hvordan man bliver den bedste golfspiller – en vinder... Køb adgang for at læse mere

SRP om Golfsportens udvikling i Fysik A og Idræt B

[3]
Bedømmelser
 • 22-04-2012
  Ikke meget hjælp at hente. Men fin opgave!
 • 24-02-2013
  Fint arbejde, der gav godt indblik
 • 16-06-2011
  Ganske enkelt: Perfekt!