SSO om Fra Hytterne af Pontoppidan

 • HF 2. år
 • SSO (Dansk A)
 • 10
 • 10
 • 2786
 • PDF

SSO om Fra Hytterne af Pontoppidan

Opgaven søger at besvare hvorfor Pontoppidans litteratur afstår fra det kunstfærdige og raffinerede, og dermed vinder ro og fasthed uden at blive farveløs?

Derudover fokuserer SSO'en på hvordan Pontoppodans skrivestil forener skildringen af psykologiske forhold med miljøskildringen, og hvordan Pontoppidans hovedmotiv, konflikten i det enkelte menneske mellem arv og miljø, anslås i novellesamlingen Fra Hytterne.

Indhold

Forord 1
Analysepræsentation 2
_ Knokkelmanden 2
_ Naadsensbrød 4
_ Vandreren 6
Generelt om værket 7
Konklusion 8
Litteraturliste 9

Uddrag

Det var på landet, Pontoppidan fandt inspiration til sine bøger. Her lærte han, hvor urimeligt livets goder var fordelt. Vilkårene for netop landproletariatet er det gennemgående tema i hans tredje novellesamling Fra Hytterne. Det er noveller om fattigdom og elendighed, men midt i alt dette finder Pontoppidan også plads til andre perspektiver end det sociale.

Jeg har valgt at fokusere på tre af novellerne i Fra Hytterne: Knokkelmanden, Naadsensbrød og Vandreren.
Allerede i Knokkelmanden anslås Pontoppidans hovedmotiv meget kraftigt. Skæbnen spiller også en stor rolle i novellen, og under læsning opfattes Pontoppidans beundring af personerne i novellen. Derfor er denne novelle særdeles oplagt at analysere. Derefter vil jeg analysere Naadsensbrød, som afgjort er en af de mest karakteristiske noveller i Fra Hytterne.

Den beskriver igen den hårde skæbne, en gammel kvinde fra samfundets laveste klasse bliver tildelt. Slutteligt i analysedelen vil jeg analysere Vandreren. En epilog der virker som et velplaceret slutpunktum i Fra Hytterne. Til sidst vil jeg i et afsnit fortælle generelt om Fra Hytterne og herunder kommentere de resterende noveller i samlingen, da mange aspekter i dem er relevante for hele værket.
Alle citeringer i opgaven uden efterfølgende kildeangivelse er fra Dansklærerforeningens udgave af Fra Hytterne... Køb adgang for at læse mere

SSO om Fra Hytterne af Pontoppidan

[2]
Bedømmelser
 • 10-12-2010
  den er virkelig god hvis ikke msn hst læst novellen
 • 01-02-2012
  hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh