Et Grundskud af Pontoppidan

 • STX 2.g
 • Dansk A
 • 10
 • 4
 • 1867
 • PDF

Novelleanalyse: Et Grundskud af Pontoppidan

Analyse af novellen "Et Grundskud" af Henrik Pontoppidan.
Opgaven indeholder bl.a. resumé, miljø- og personkarakteristik samt overvejelser over samfundskritikken i novellen, som perspektiveres til Det moderne gennembrud.

Studienets kommentar

God kobling til Brandes, Det moderne gennembrud og naturalismen i indledningen. Fin miljø- og fortællerkarakteristik - men der er dog nærmere tale om en alvidende frem for en objektiv fortæller, idet vi får adgang til Jakobs tanker mod slut.
God udredelse af novellens centrale temaer og budskab. Fin afslutning, der vender tilbage til indledningen og Det moderne gennembrud.

Uddrag

Novellen ”Et Grundskud” er skrevet af Henrik Pontoppidan og stammer fra novellesamlingen ”Fra Hytterne”, som er fra år 1887. Novellen er skrevet under det moderne gennembrud, og Pontoppidans fokus ligger derfor på datidens samfund, som han sætter under debat, præcis som Georg Brandes opfordrede datidens forfattere til at gøre det. Pontoppidans tekster er, ligesom mange andre tekster fra det moderne gennembrud, skrevet i en meget naturalistisk stil. Pontoppidan når ind til læseren, ved at denne selv skal opnå egne tolkninger ud fra de handlinger, han skildrer i sine tekster.
”Et Grundskud” kan inddeles i fem dele. I den første del af historien introduceres læseren for familien Hansen, en meget fattig familie med kun ét lyspunkt i livet nemlig det årlige køb af en gris til Kyndelmisse marked. Grisen, som de feder op hele året for så derefter at sælge, er familiens største og eneste indtægtskilde og derfor det allervigtigste for dem. I anden del af historien hører man først lidt om familiens gris forrige år, en gris der aldrig blev stor og fed, men derimod forblev lille og spinkel, og derefter introduceres læseren for Sif, familiens gris sidste år. Da faren viser familien grisen, reagerer de med stor mistillid til den. Men hvad der derefter fortælles om i del tre er, hvordan Sif får kæmpe succes og bliver vurderet til en pris af 20 Lispund. Grisen bliver kæmpe stor og fed og gør alle naboerne grønne af misundelse. Da faderen Jakob i fjerde del af historien... Køb adgang for at læse mere

Et Grundskud af Pontoppidan

[3]
Bedømmelser
 • 01-02-2011
  God som inspiration.
 • 10-10-2010
  Givet af HTX-elev på 2. år
  Ikke andet at sige end at den er okay
 • 04-06-2010
  Rigtig fin opgave med en udmærket analyse