Et Grundskud

I denne analysehjælp vil vi hjælpe dig med at forstå, analysere og fortolke novellen “Et Grundskud”. Novellen er skrevet af Henrik Pontoppidan.

”Et Grundskud” er en novelle om en fattig husmandsfamilie, som anskaffer sig en slagtegris. De skal leve af slagtegrisen hele året, og dens sundhed er derfor afgørende for familiens overlevelse. Grisen navngives Sif, og familien glæder sig over, at den vokser sig stor og fed. En dag ser familiens far Jakob, at grisen har røde pletter, og det viser sig, at grisen er dødeligt syg. Trods dyrlægehjælp og medicin ender grisen med at dø.

”Et Grundskud” er udgivet i en række forskellige udgaver. Først blev den udgivet med titlen ”Hjærtesorg. En Fortælling” i 1885. Den er senere udgivet i novellesamlingen “Fra Hytterne” i 1887 under navnet ”Et Grundskud” og igen i 1899 i novellesamlingen “Fortællinger”. Novellen er udgivet i forskellige udgaver, så du skal være opmærksom på, hvilken udgave du bruger. Vi bruger udgaven fra 1887. Du kan læse mere om de forskellige udgaver under analysehjælpens afsnit med baggrundsinformation.

Analysehjælpen begynder med et kort resumé af novellen. Bagefter følger et afsnit med baggrundsinformationer, der beskriver forskellene på de versioner, novellen er udgivet i. Her kan du også finde informationer om Henrik Pontoppidan og historiske oplysninger om novellens samtid. På siden ”Forstå teksten” finder du novellen i fuld længde suppleret med ordforklaringer, som hjælper dig med at forstå de mange svære ord, der bliver brugt i ”Et Grundskud”.

Under afsnittet “Arbejdsspørgsmål” har vi lavet en liste med vejledende arbejdsspørgsmål, som du kan bruge, hvis du vil øve dig i at analysere på egen hånd.

Analysehjælpen består derudover af en grundig analyse af alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel. Afslutningsvist finder du en samlet fortolkning, der kommer ind på novellens budskab og tema, og til sidst følger en perspektivering af novellen.

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

Tema

Utrygheden i underklassen er et vigtigt tema i “Et Grundskud”. Slagtegrisens sygdomsforløb og pludselige død vidner på meget konkret vis om den utryghed, man måtte leve med som fattig husmandsfamilie i 1800-tallet.

Utrygheden tematiseres særligt i novellens beskrivelser af det fysiske og sociale miljø. Det fysiske miljø er tydeligt præget af fattigdom og barske levevilkår. Som følge heraf er det sociale miljø præget af utryghed: Familien er bevidst om, at hele deres eksistens afhænger af grisens velbefindende.

Et andet tema er ulighed. I Jakobs møde med dyrlægen tematiseres skellet mellem overklasse og underklasse. Der er et meget ulige forhold mellem Jakobs og dyrlægens viden, og dette ulige forhold bibeholdes, fordi dyrlægen nægter at delagtiggøre Jakob i hans viden.

Selv da Jakob spørger direkte om risikoen for, at grisen har spist noget giftigt, svarer dyrlægen ikke. Derved gør han intet for, at Jakob skal kunne lære af sine fejl ved fx at få mere viden. Det er netop denne mangel på viden hos Jakob, der bevirker, at han og familien fastholdes i den samme onde cirkel.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Et Grundskud

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.