SRO: Ego-teoretisk analyse af "Drømmen" | Dansk A og Psykologi B

 • HHX 2. år
 • SRO (Dansk A, Psykologi B)
 • 10
 • 8
 • 2750
 • PDF

SRO: Ego-teoretisk analyse af "Drømmen" | Dansk A og Psykologi B

SRO i Dansk A og Psykologi B med en ego-teoretisk analyse af "Drømmen" af Niels Arden Oplev.

Problemstilling:
Jeg vil i denne opgave først redegøre for Freuds teori om den psykoanalytiske ego model.
Dernæst vil jeg analysere filmen ”Drømmen” ved brug af denne teori.
Herefter vil jeg vurdere i hvilken grad Freuds teori kan bruges til at forklare filmens centrale handling og problemstilling.
Til sidst vil jeg diskutere/tage stilling til den udvikling i børneopdragelse der er sket fra dengang og til dagens Danmark.

Indhold

Problemstilling 3
Freuds Psykoanalytiske Ego model 3
Hvorfor Freuds Teori? 4
Analyse af ”Drømmen” 4
Vurdering af Freuds teori som analyse grundlag 7
Perspektiveret til nutid 7

Uddrag

Freuds Psykoanalytiske Ego model
Psykologen Sigmund Freud formulerede i sin bog ” The Ego and the Id” fra 1923 den strukturelle teori, det der i dag er kendt som Freuds psykoanalytiske ego model . Hovedtanken bag Freuds model er at den menneskelige psyke består af tre dele, jeget (ego), overjeget (super ego) og id'et.
Jeget er den del af os som skelner mellem realitet og ønsketilstande. Jeget fungerer som mægler mellem overjeget og id'et og søger kun at tillade lyster som bærer marginale konsekvenser. Jegets primære opgaver består i at beskytte en selv, både mentalt og fysisk . Jeget opererer både på det bevidste plan og det ubevidste for bedre at mægler mellem de andre to.
Overjeget er den del af os som tilsigter perfektion, disciplin og struktur. Det hindrer vores drifter og lyster til fordel for samvittigheden. Overjeget er vores moralske kodeks og er stærkt påvirker af hvilke normer de findes i vores samfund, samtidig inkludere overjeget psykologiske værdier som spirituelle mål, ens egen version af det perfekte selv og samvittighed. Overjeget skaber en balance hvori vi både får opfyldt nogle lyster mens samtidig bliver nægtet andre. Dele af overjeget bevidst, men lagt størstedelen er styret af.....
___________

Analyse af ”Drømmen”
Drømmen foregår i sommeren 1969 på det danske land. Der gives et indtryk af et meget landligt miljø men dog stadig en vis borgerlig fornemmelse blandt mange personer i filmen, miljøet er sandsynligvis en mindre forstad eller landsby med flere nærliggende gårde. Filmen er instrueret af danskeren Niels Arden Oplev som sammen med Steen Bille selv har skrevet manuskriptet. Filmen udkom i år 2006 og har vundet flere priser blandt andet Robertprisen . Spillelængden er 105min og filmen hører ind under genren drama.

Det centrale tema som forløber hele filmen igennem er frihed. Den kommer til udtryk på flere måder, gennem hovedpersonens handlinger, via referencer til M. Luther Kings taler og hr. Svale som ..... Køb adgang for at læse mere

SRO: Ego-teoretisk analyse af "Drømmen" | Dansk A og Psykologi B

[2]
Bedømmelser
 • 20-05-2012
  meget god opgave, og god hjælp til at jeg nu også kan komme igang med min egen.
 • 22-11-2012
  fin opgave, der er god til inspiration!