Bestemmelse af Iodtal for et Fedtstof - Rapport i Kemi

 • STX 2.g
 • Kemi A
 • 12
 • 6
 • 1162
 • PDF

Bestemmelse af Iodtal for et Fedtstof - Rapport i Kemi

Rapporten beskriver en bestemmelse af iodtal for et fedtstof. Vi regner afvigelsen fra tabelværdien for fedtstoffets iodtal og går i dybden med fejlkilderne i forsøget.

Formål.
Formålet med denne øvelse er at bestemme iodtallet for et selvvalgt fedtstof.

Indhold

Formål
Teori
Risici
Apparatur
Kemikalier
Fremgangsmåde
Resultatbehandling
Fejlkilder og diskussion
Konklusion

Uddrag

Fremgangsmåde.
1. Vi slår det forventede iodtal for olivenolie op i databogen. It(olivenolie) g/100g = 78-88.
Vi beregner tallet: . Dette afvejer vi i kolben med en éngangspipette med et antal gram der er tæt på dette tal. Dette er for arbejde med en masse af fedtstoffet, der passer til mængden af kemikalier, der anvendes i forsøget. Vi afvejer: 0,50g. Vi opløser nu fedtstoffet i 20mL heptan og propper til. Fedt kan ikke opløses i vand da er et polært molekyle, hvor fedt består af upolære molekyler. Det er derfor heptan anvendes da det også er upolært.

2. Til kolben tilsætte nu 10,0 mL kaliumbromatopløsning med fuldpipette, 1,061 g kaliumbromid og til sidst 10 mL svovlsyre med måleglas. Vi tilsætter disse tre opløsninger for at danne frit dibrom der skal reagere med fedtstoffet. Væsken bliver nu også brunlig, da frit dibrom har en brunlig farve. Med det samme og under stadig omrøring pakkes kolben ind i sølvpapir. Det er for at undgå at lys skal medvirke til et substitutions reaktion mellem dibrom og fedstoffet.

3. Efter 30 minutter tager vi sølvpapiret af og med det samme tilsættes 20mL kaliumiodidopløsning.
. Dette er for at den tiloversblevne mængde dibrom der ikke har reageret med fedtstoffet bliver ”fjernet” fra opløsningen. De frie dibrom molekyler vil nemlig kunne foretage et substitutions reaktion hvis der er lys. Vi ser også at farven skifter fra lysebrun til lilla. Den brune farve kom fra de frie dibrom molekyler, mens den lilla farve skyldes de frie diiod molekyler i opløsningen.

4. Indholdet af kolben titreres under fortsat magnetomrøring med natriumsulfatopløsning. Vi giver en kraftig omrystning en gang imellem, da det er en to-faset system. Ved dette forsøg er vi ikke helt omhyggelig nok. Vi lader ikke reaktionen få tid nok, og vi tror vi kommer til at tilsætte for meget natriumthiosulfat. Den lilla farve forsvinder langsomt. Vi tilsætter stivelse for at gøre det tydeligere.
Langsomt bliver farven klar. Der er nu ikke flere frie diiod molekyler tilbage i opløsning... Køb adgang for at læse mere

Bestemmelse af Iodtal for et Fedtstof - Rapport i Kemi

[30]
Bedømmelser
 • 07-10-2005
  Udemærket opgave, god teori, dog utilstrækkelig i resultatsberegning og den mangler en del layout for at blive bedre, overbliksmæssigt..
 • 17-02-2010
  Synes der mangler hvad du laver ved udregning af resultater. Vi kan ikke se de spørgsmål din lærer har stillet. Ellers ret god.
 • 05-02-2015
  den er virkelig god og overskuelig
 • 24-02-2014
  1111111111111111111111111111111111111