Bestemmelse af et Fedtstofs Dobbeltbindinger og Iodtal

 • STX 2.g
 • Kemi A
 • 12
 • 6
 • 916
 • PDF

Rapport: Bestemmelse af et Fedtstofs Dobbeltbindinger og Iodtal

Rapporten bestemmer et fedtstofs dobbeltbindinger og iodtal. Vi undersøger fedtstoffet vindruekerneolie, men udregninger for dobbeltbindinger og iodtal er jo universelle.

Formål
At bestemme fedtstofmolekylernes indhold af carbon-carbon-dobbeltbindinger og en bestemmelse af iodtallet.

Indhold

Formål
Teori
Materialer
Fremgangsmåde
Resultater
Beregninger
Diskussion
Konklusion

Uddrag

Fremgangsmåde
Vi afvejede 0,300 gram vindruekerneolie i en 250 mL konisk kolbe. Vi opløste olien i 20 mL heptan. Derefter tilsatte vi 0,030 M KBrO3 med en pipette. Efterfølgende tilsatte vi 1 gram KBr og 20 mL 2M H2SO4. Herefter tildækkede vi kolben med alufolie, så opløsningen var i mørke. Dernæst rystede vi den grundigt. På denne måde vil det meste af det dannede brom komme i kontakt med heptanen i fedtstoffet. Herefter henstillede vi kolben i 20 min. Herefter bestemte vi den anvendte mængde brom ved en titrering. Vi lavede en blanding svarende til den reaktionsblanding der er beskrevet ovenover, foruden fedtstof. Herefter tilsatte vi 30 mL 0,2 M KI. Herefter titrerede vi den dannede iod med 0,100 M Na2S2O3. før titreringen placerede vi opløsningen på en magnetomrører og lagde en magnetpind i vores opløsning. Efterhånden som farven blev svagere, satte vi tempoet ned. Da farven næsten var forsvundet tilsatte vi stivelsesopløsningen og fortsatte titreringen. Stivelsen gjorde farven blåsort, og da denne farve forsvandt, stoppede vi vores titrering. Vi noterede denne volumen i skemaet under første titrering.
Da der var gået 20 min, foretog vi den nøjagtig samme titrering med vores fedtstof opløsning. Processen var den samme. Vi noterede vores resultat under anden titrering... Køb adgang for at læse mere

Bestemmelse af et Fedtstofs Dobbeltbindinger og Iodtal

[2]
Bedømmelser
 • 15-01-2015
  Den er en rigtig god inspirationskilde.
 • 26-11-2015
  Givet af 2.g'er på STX
  Velskrevet og fyldestgørende