Bestemmelse af Acetylsalicylsyre via Spektrofotometri

 • STX 2.g
 • Kemi B
 • 10
 • 4
 • 929
 • PDF

Rapport: Bestemmelse af Acetylsalicylsyre via Spektrofotometri

Rapporten søger at bestemme indholdet af acetylsalicylsyre i aspirin og hjertemagnyl via spektrofotometri.

Formål:
Forsøgets formål er at bestemme indholdet af acetylsalicylsyre i henholdsvis aspirin og hjertemagnyl. Dette bestemmes spektrofotometri.

Studienets kommentar

Okay rapport. Selve databehandlingen kunne godt være mere grundig, og vurderingen af resultaterne er mangelfuld.

Indhold

Formål
Teori
Fremgangsmåde
Databehandling
Konklusion

Uddrag

Fremgangsmåde:
For at lave den optimale spektrofotometriske undersøgelse, er det nødvendigt først at finde den bølge-længde, hvor absorbansen er størst. Det ses på grafen th. hvorfor dette er nødvendigt. Hvis man be-nytter grafen toppunkt, der hvor absorbansen er størst, vil usikkerheden i målingerne ikke have så stor betydning, som hvis man målte andet sted på grafen. Dette skyldes grafens hældning, der selvfølgelig er mindst omkring toppunktet. Vi aflæste bølgelængden, hvor der var maksimal absorbans til 541,2 nm. Resten af forsøgets absorbansmålinger blev gennemført ved denne bølgelængde.

Der skulle nu findes en sammenhæng mellem absorbansen og koncentrationen for salicylsyre. Vi lavede 6 blandingen med kendte koncentrationer af salicylsyre, der var tilsat 10 mL jern(III)nitratopløsninger. Den første uden salicylsyre, hvor absorbansen selvfølgelig var 0. Vi målte absorbansen på disse opløsninger for at finde en sammenhæng mellem absorbansen og koncentrationen.

Når den matematiske sammenhæng mellem koncentration og absorbansen er udregnet, kan man gå i gang med at bestemme koncentrationen af acetylsalicylsyre i pillerne. Der tages først udgangspunkt i hjermagnylpillen. Denne blev knust grundt i morter, hvor der blev tilsat 10 mL ethanol for at opløse pillens acetylsalicylsyreindhold. Herefter tilsatte vi 10 mL 1 M natriumhydroxid og lod acetylsalicylsyren forsæbe. Efter dette overførte vi blandingen til en 1 L målekolbe – morteren og pistillen blev skyllet med vand og skyllevandet blev også overført til kolben, så man fik alt med over i kolben. Der blev tilsat 10 mL 1 M saltsyre og fyldt op til 1 L mærket med vand.
50 mL af opløsningen blev filteret – de første 20 mL blev kasseret. 10,0 mL af filtratet blev overført med en pipette til en konisk kolbe, hvor der også blev tilsat 10,0 mL jern(III)nitratopløsning og opløsningen blev omrystet. Der blev fremstillet en opløsning med en aspirinpille på samme måde... Køb adgang for at læse mere

Bestemmelse af Acetylsalicylsyre via Spektrofotometri

[7]
Bedømmelser
 • 09-05-2011
  fin nok opgave til inspiration, dog ikke så gennemarbejdet, som jeg havde tænkt mig.
 • 01-05-2013
  Dårligt opgave, alt for mangelfuldt. Kunne slet ikke bruges
 • 01-06-2014
  dklajdfkasdjf dfjakldfja sdfjalsdfjasdfj skdfa dlfasdfsldf
 • 13-12-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  Det er en rigtig god opgave man kan bruge som inspiration