Bestemmelse af Sukker i Dessertvin via Polarimetri

  • STX 2.g
  • Kemi B
  • 10
  • 7
  • 1369
  • PDF

Rapport: Bestemmelse af Sukker i Dessertvin via Polarimetri

Rapporten bestemmer sukker i dessertvin via polarimetri. Vi kommer også ind på sukkerindholdet i sodavand.

Formål
Jeg vil undersøge, hvorvidt der er proportionalitet mellem drejningsvinklen af polarisationsplanet og koncentration af sucrose. Hvis denne kan bekræftes vil jeg beregne sucroses specifikke drejning. Som anden del af forsøget, vil jeg bestemme koncentrationen af restsukker i en dessertvin og sukkerindholdet i en sodavand.

Studienets kommentar

Fin rapport. Der henvises til øvelsesvejledningen under fremgangsmåde og materialer. Herudover kunne afsnittet om fejlkilder og usikkerheder godt være uddybet.

Indhold

Formål
Teori og forarbejde
Forsøgsopstilling
Data
Databehandling
Fejlkilder og måleusikkerheder
Konklusion

Uddrag

Stereoisomeri er et begreb brugt om to molekyler, som har forskellig rumlig opbygning, men samme molekylformel. Endvidere er der enatiomere molekyler. Disse molekylerne er spejlbilledisomere, hvilket kan sammenlignes med den form for symmetri, der er imellem venstre og højre hånd. Spejlbilledisomere stoffer har samme fysiske egenskaber og samme opløselighed i vand. De har altså mange af de samme egenskaber, på nær en: De drejer polarisatiosretningen af polariseret lys i hver sin retning og med numerisk lige store vinkler. (KK2 Side 142, linje 3) Optisk aktive stoffer er stoffer, som drejer retningen af lysets polarisationsplan.

Højredrejende stoffer, kaldes dextorotatoriske, dette angives med præfikset D eller +. Modsat findes venstredrejende stoffer, disse kaldes levorotatoriske, hvilket angives med præfikset L eller -. Som eksempel på optisk aktive stoffer kan nævnes sukkerarter og aminosyrer (på nær en enkel). De findes derfor mindst i 2 udgaver, D- og L-formen. Dog er det kun L-formen af aminosyrerne og D-formen af sukkerarterne, der indgår i opbygningen af levende organismer... Køb adgang for at læse mere

Bestemmelse af Sukker i Dessertvin via Polarimetri

[6]
Bedømmelser
  • 25-02-2011
    Rigtig nyttig til den øvelsesvejledning fra kend kemien 2. Dog minder den meget om den anden opgave der ligger her inde om samme emne.
  • 25-04-2011
    Udmærket inspirationskilde. god teori og forarbejdning. dog et par mangler i fejlkildeafsnittet
  • 23-07-2013
    God men med nogle mangler
  • 16-03-2013
    Fin opgave, anbefales.