Analyse af myten om Pygmalion

  • HHX 2. år
  • Dansk A
  • 12
  • 5
  • 2656
  • PDF

Analyse af myten om Pygmalion

Analyse af Myten om Pygmalion (Il mito di Pigmalione) af Ovid Publius Ovidius Naso. Myten perspektiveres til novellen "Pretty Pictures".

Uddrag

Pygmalion selv er en meget dygtig billedhugger, som især er dygtig til at fremstille utrolig flotte kvindeskulpturer i marmor. Som ung så han forfærdelige eksempler på kvindelig utugt, og dette fik ham til at vende sig bort fra virkelige kvinder. Han laver en skulptur af en kvinde i elfenben, og denne figur bliver så flot, at han forelsker sig inderligt i figuren, hvilket betyder, at han kærtegner og kysser figuren, giver den tøj og smykker på, og lader den sove i en seng med silkelagener. Myten om Pygmalion er altså en skabelsesmyte, da hovedpersonen i myten former en levende kvinde af døde materialer.
Figuren han har skabt ligner Afrodite, den græske kærlighedsgudinde, som til en fest giver efter for Pygmalions bøn, og lader ham gifte sig med skulpturen, samtidig med at Afrodite gør skulpturen levende. Dette finder han ud af, da han kommer hjem og kærtegner sin pigefigur. Jo mere han berører og kysser figuren, jo mere levende bliver hun i hans hænder.
Myten handler om forfængelighed og om leg med guddommelighed. Netop legen med guddommelighed kender vi fra andre myter som syndefaldsmyten, hvor Eva vil være som gud og spiser af kundskabets træ, men også myten om Ikaros der udfordrer guddommeligheden i hans forsøg på at flyve. I alle tilfælde er der en konsekvens, der er en straf, når mennesket forsøger at lege gud, en straf der udmunder sig i en form for lærestreg, hvilket i denne myte kommer til udtryk i netop det øjeblik, hvor skulpturen gøres levende. I første henseende ses dette måske umiddelbart som noget positivt, men idet figuren gøres levende, mister den sin ufejlbarhed. Skønhedsidealet er uden fejl, men ingen med krop og sjæl er perfekt, hvilket Pygmalion står til snart at finde ud af. Hans hustru vil ændre sig, hun vil få holdninger, og hun vil ikke mindst ældes ligesom alt andet liv. Myten handler om forfængelighed i den forstand, at Pygmalion søger at skabe sin egen kvinde ud fra sine egne idealer om den perfekte kvinde. Myten kan bruges til at kritisere mænds, eller rettere sagt menneskets, tilbøjelighed til at skabe drømme om hvordan den perfekte kvinde/mand skal se ud, hvor der ses bort fra det indre... Køb adgang for at læse mere

Analyse af myten om Pygmalion

[1]
Bedømmelser
  • 17-06-2014
    God analyse af Pygmalionmyten lige hvad jeg manglede!

Materialer relateret til Analyse af myten om Pygmalion.