Hjælp til notatet

I dette kapitel får du et forslag til, hvordan du kan opbygge dit notat, og idéer til, hvad du kan komme ind på i din besvarelse. Der er mange forskellige måder, at strukturere et notat, så du skal ikke føle dig bundet af det forslag, vi kommer med i dette kapitel. Hvis du har en anden struktur i tankerne, så kan den sagtens være lige så god som vores. Selvom du bruger en anden struktur, kan du sikkert alligevel finde inspiration i dette kapitel.…

...

Sådan kan du opbygge dit notat

Du skal give statsministeren argumenter for, at Danmarks udenrigspolitiske interesser bedst varetages ved at være medlem af EU, og du skal anvende viden om mål og midler i dansk politik. Det kan du f.eks. gøre ved for det første at argumentere for, at Danmarks generelt forøger sine udenrigspolitiske midler ved at være med i EU og for det andet argumentere for, at medlemskabet af EU bidrager til Danmarks sikkerhedspolitiske, økonomiske og værdipolitiske mål. Strukturen kan se sådan ud:

  1. Indledning – hvor d…

...

Medlemskabet af EU forøger Danmarks udenrigspolitiske midler

Danmark er en småstat. Det vil sige, at Danmark har forholdsvist få hårde magtressourcer. Hårde magtressourcer dækker over militær- og økonomisk magt. Danmark er godt nok et rigt land med en høj BNP pr. indbygger. Men Danmark er samtidig et lille land, så Danmarks samlede økonomi er relativt lille.

Fordi Danmark har forholdsvist få hårde magtressourcer, har Danmark dårlige muligheder for at opnå sine udenrigspolitiske mål ved hjælp af hårde magtmidler, så længe Danmark handler alene. Hvis Danmark vil bruge hård magt til at nå sine mål, så bliver Danmark som regel nødt til a…

...

Medlemskabet af EU bidrager til at fremme Danmarks sikkerhedspolitiske mål

Sikkerhedspolitik er et bredt begreb, og du kan argumentere for, at medlemskabet af EU tjener Danmarks sikkerhedspolitiske interesser på flere forskellige områder. I dette afsnit får du idéer til, hvordan du kan argumentere for, at medlemskabet af EU fremmer Danmark sikkerhed i forhold til militære trusler, terrortrusler og klimatrusler.

Militære trusler

I afsnittet ”Medlemskabet af EU forøger Danmarks udenrigspolitiske midler” kom vi ind på, at EU gør det usandsynligt, at Danmark bliver udsat for et militært angreb af sine umiddelbare naboer. Det er en væsentlig forbedring af Danmarks sikkerhedspolitiske situation i forhold til situationen fra …

...

Medlemskabet af EU bidrager til at fremme Danmarks økonomiske mål

Der er i hvert fald to argumenter, du kan fremføre, for, at medlemskabet af EU er i Danmarks økonomiske interesse. Det første argument handler om det indre marked, mens det andet argument handler om EU som handelspolitisk aktør.

Det indre marked

Det indre marked dækker over fire friheder:

  • Varer. Varer kan frit handles over landegrænser i EU.
  • Tjenesteydelser. Tjenesteydelser kan frit handles over landegrænser i EU.
  • Kapital. Kapitalbevægelser såsom lån og investeringer kan frit foretages på tværs af landegrænser i EU.
  • Arbejdskraft. Borgere i EU-lande kan frit søge arbejde i andre EU-lande.

I dette afsnit vil vi fokusere på, hvordan den fri bevægelighed af varer og tjeneste…

...

Medlemskabet af EU bidrager til at fremme Danmarks værdipolitiske mål

Vi vil i dette afsnit fokusere på, hvordan EU bidrager til at fremme Danmarks værdipolitiske mål, gennem de krav EU stiller til ansøgerlande. Specifikt vil vi fokusere på Danmarks værdipolitiske mål om at udbrede demokrati og respekt for menneskerettigheder.

Lande, der ønsker at blive medlemmer af EU, skal leve op til en række krav. Blandt andet skal landene være demokratiske og respektere menneskerettigheder. En del ansøgerlande har gennem årene tilpasset sig EU’s krav til medlemskab. Det vil sige, at muligheden for medlemskab af EU motiverer nogle lande til at blive mere demokratiske og til i højere grad at respektere menneskerettigheder.

En væsentli…

...

Konklusion

I konklusionen skal du opsummere de vigtigste argumenter for, at det er i Danmarks interesse at være medlem af EU. Her er en opsummering af de otte argumenter, vi er kommet ind på i denne opgavehjælp. Du har måske ikke brugt dem alle i dit notat. I så fald skal du bare sortere de punkter fra, som ikke passer til dit notat.

  1. Danmark er en småstat og har derfor meget små hårde magtmidler. Ved at samarbejde i EU kan Danmark være med til at råde over langt større hårde magtmidler…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind