Forstå bilagene

Vi gennemgår her hvert bilags opfattelse af årsagerne til 1) vælgernes syn på EU og af, 2) hvad EU betyder for nationalstaten. Til hvert bilag finder du et afsnit med forklaringer af svære begreber.…

...

Bilag B1 – ”Den europæiske nødvendighed”

Bilag B1 er et uddrag af kronikken ”Den europæiske nødvendighed” af Mogens Lykketoft. Kronikken blev bragt af Jyllands-Posten d. 9/6 2016.

Årsagerne til vælgernes syn på EU

Lykketoft mener, at ”en meget stor del af europæerne ser EU som en afgørende del af problemet, ikke af løsningen”. Det er ikke helt klart, hvilket problem Lykketoft henviser til, men det er sandsynligvis flygtningekrisen, som blev nævnt i den foregående sætning. Der er ifølge Lykketoft tre grunde til europæernes negative syn på EU.

For det første har medierne og de nationale politikere en stor del af ansvaret. De nationale politikere bruger EU som en syndebuk, når de ikke formår at løse problemer. Det er uklart, hvilket ansvar Lykketoft mener, at medierne har, for det skriver han ikke i uddraget.

For det andet har finanskrisen kombineret med ”enøjet sparepolitik” medført lav vækst, høj arbejdsløshed og sociale problemer i store dele af Europa. Finanskrisen henviser til den internationale finanskrise i 2008 der medførte lav vækst og stigende arbejdsløshed i store dele af verden og deriblandt Europa. Enøjet sparepolitik henviser til at der er blevet sparet på de offentlige udgifter uden at tage hensyn til de negative konsekvenser af besparelserne. Grunden til at offentlige besparelser kan medføre lav vækst og øget arbe…

...

Bilag B2 – ”Gult kort til EU-systemet”

Bilag B2 er et uddrag af artiklen ”Gult kort til EU-systemet” af Erik Holstein. Artiklen blev bragt af Altinget d. 25/5 2016.

Årsagerne til vælgernes syn på EU

Holstein mener at vælgerne er negativt indstillede overfor EU, og han nævner flere grunde. De kan sammenfattes i tre overordnede grunde. Vi vil nu komme ind på hver af de tre grunde.

Den første grund er at vælgerne er utilfredse med konsekvenserne af, at der er blevet afgivet suverænitet til EU. Suverænitetsafgivelsen betyder, at EU har kunnet presse upopulære politikker ned over de europæiske befolkninger. Holstein nævner ”stram finanspolitik” i Sydeuropa, ”påtvungne flygtningekvoter” i Østeuropa og ”social dumping og velfærdsturisme” i Nordeuropa. Social dumping vil i denne sammenhæng sige, at lønningerne presses ned, fordi arbejdsgiverne får adgang til arbejdskraft fra lande, hvor lønnen generelt er lavere. Velfærdsturisme dækker over, at personer flytter til lande med gavmilde velfærdsordninger for at nyde godt af velfærdsordningerne. Nogle mener, at EU’s regler om arbejdskraftens frie bevægelighed indebærer en risiko for social dumping og velfærdsturisme, fordi personer fra relativt fattige øst- eller sydeuropæiske lande vil søge mod …

...

Bilag B3 – ”En fuldstændig hasarderet beslutning”

Bilag B3 er et uddrag af et interview med professor i statskundskab, Malene Wind. Interviewet er foretaget af Søren K. Willemoes og har titlen ”En fuldstændig hasarderet beslutning”. Interviewet blev bragt i Weekendavisen d. 1/7 2016.

Årsagerne til vælgernes syn på EU

Grunden til, at EU er upopulær blandt vælgerne, er ifølge Wind, at vælgerne har forkerte opfattelser af EU. Wind kommer ind på to af de forkerte opfattelser. For det første mener vælgerne, at det er EU’s skyld, at vigtige problemer ikke bliver løst. Wind nævner specifikt sikringen af EU’s ydre grænser, altså kontrollen med hvem der rejser ind i EU. Medierne fremstiller det som om, EU på egen hånd forhindrer, at grænserne bliver sikret. Desuden skyldes vælgernes opfattelse, at de nationale politikere skyder skylden på EU, når de ikke selv formår eller er villige til at løse problemer. For det andet er der ”en manglende erkendelse i befolkningen af, at kun hvis vi udøver suverænitet i fællesskab, kan vi styrke nationalstaterne”. Wind mener sandsynligvis, at vælgerne ikke forstår, at nationalstaterne er nødt til at benytte delt suverænitet, hvis de vil styrke deres reelle suverænitet.

Ifølge Wind er en af grundene til vælgernes forkerte opfattelser, at vi l…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind