Fortolkning

Den overordnede tematik i Jan Sonnergaards ”William” handler om relationer i det senmoderne samfund. Helt konkret tematiserer den, hvordan individer kæmper med at tage del i fællesskabet. 

Det ser vi i novellens persongalleri. Jegfortælleren og Ulla kæmper med at få et konfliktfyldt og uligevægtigt forhold til at fungere. Jegfortælleren gør, hvad han kan for at leve op til Ullas krav, og Ulla forsøger at skjule, at hun ikke er lige så forelsket i ham, som han er i hende, og at hun manipulerer ham.

På den måde tematiserer novellen, at det er vanskeligt at få kærlighedsforhold til at fungere i det senmoderne samfund, hvor man både skal realisere sig selv og forsøge at indgå i stabile parforhold. I novellen repræsenterer Ulla en fri og rebelsk personlighed, som ikke vil lade sig begrænse fuldt og helt af samfundets konventioner, mens jegfortælleren er den, der drømmer om at få børn og som bliver kaldt ”borgerlig” af sine venner og bekendte. 

Der hersker altså en konflikt mellem det at realisere sig selv og være fri og det at indgå i langvarige relationer og binde sig til en anden, der ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind